Slovenija
47 ogledov

Kos dve leti pred policijo

V torek se je Mirko Tuš takole sproščeno sprehajal v Barceloni, včeraj pa ga je,
1/5
Žurnal24 main
Korupcija. Drago Kos: Na komisiji že pred dvema letoma ugotovili nezakonitosti. Frekvenca. Tušev operater jo je dobil brezplačno in državo menda oškodoval za okoli dva milijona evrov.

Gospodarski kriminal. “Okoli 7. ure smo kot običajno prišli na delo, a so nas policisti odslovili, češ da je vsem nepooblaščenim vstop prepovedan. Nekateri smo morali pokazati osebne izkaznice in razložiti, kakšna je naša funkcija v podjetju,” včerajšnje dogajanje na Brnčičevi ulici 49, kjer je sedež podjetja Tušmobil, opisujejo priče. “Najprej so nam rekli, naj pridemo na delo ob 9. uri, nato ob 12. uri, nato pa so nas obvestili, naj ostanemo doma,” povedo.

Za nagrado stanovanja
Drago Kos. “Komisija je že pred dvema letoma podala mnenje, da je bila pridobitev frekvence nezakonita. Zdaj so očitno policisti dobili dovolj dokazov, da so lahko začeli postopek preiskave,” pravi bivši predsednik protikorupcijske komisije. • Transfer. Nekdanji šef Apeka Tomaž Simonič naj bi od Tuša v zameno za brezplačen UMTS prejel tri stanovanja, je poročal Pop TV. Le malo pred tem, ko je Tušmobil dobil frekvenco, je Mirko Tuš umaknil tožbo zoper Andrijano Starina Kosem, tedanjo državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo.

Tisti, ki so delali ponoči, pa po naših informacijah stavbe niso smeli zapustiti.

Iskali UMTS-dokumente
Včeraj okoli 7. ure se je 60 kriminalistov lotilo 21 hišnih preiskav. Zasegli naj bi več dokumentov na sedežu Tušmobila v Ljubljani, Tuš Holdinga v Celju in na domu šefa Mirka Tuša, sicer najbogatejšega Slovenca. Iskali naj bi dokaze o domnevno spornem pridobivanju frekvence UMTS, ki jo je agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) pod vodstvom Tomaža Simoniča Tušmobilu podelila leta 2008, in to brezplačno. Mobitel pa je zanjo sedem let prej plačal sto milijonov evrov. Apek je sicer Tušmobilu s plačilom razlike v pristojbini zamenjal skoraj polovico kanalov mobilne telefonije na frekvenci 1.800 megahercev za enako število kanalov na področju 900 megahercev, da je sploh lahko prišel na trg. Postopek je bil izpeljan mimo javnega razpisa, saj je bil Tušmobil edini, ki je vložil vlogo za zamenjavo kanalov.

Poleg Tuša so bili včeraj za nekaj ur pridržani štirje ljudje. Ali je bil med njimi tudi Marko Fujs, šef Tušmobila v času spornega pridobivanja frekvence UMTS, ni znano, saj je njegov telefon ostal nem.

"Vse dokumente smo že dali"
Odziv Mobitela, Simobila in Apeka na včerajšnje kriminalistične preiskave pri Tušmobilu.

Mobitel: S postopkom podelitve preostalega frekvenčnega pasu za storitve UMTS tretjemu operaterju se v Mobitelu ne strinjamo. Menimo, da bi moral biti postopek transparenten in enak za vse.

Simobil: Simobil je vse svoje frekvence pridobil na javnih razpisih in zanje prispeval plačilo v državni proračun. Podrobnejših komentarjev ne želimo dajati.

Agencija za pošto in elektronske komunikacije: Preiskovalci so v prejšnjih mesecih Apek večkrat obiskali. Agencija jim je vso dokumentacijo, ki so jo zahtevali (gre seveda za papirje v zvezi z UMTS), predala že takrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.