Slovenija
14 ogledov

Kos: Nezanimanje za preganjanje korupcije

Kos opozarja, da "če se bodo nadaljevale nekatere politične in korupcijske praks Žurnal24 main
Poslanci so se seznanili s poročilom o delu komisije za njeno preprečevanje in ratificirali konvencijo ZN proti korupciji.

S sprejetimi sklepi je DZ pozval pristojne državne organe, naj posebno skrb namenijo preprečevanju, odkrivanju in pregonu pojavov korupcije. Zavrnili pa so štiri dopolnila, ki jih je k predlogom sklepov vložil vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik. Z enim od predlogov naj bi DZ vlado opozoril na opozorila OECD o veliki možnosti vplivanja na neodvisnost preiskav organov odkrivanja ter jo pozval, naj sprejme ukrepe, da se v največji možni meri zmanjša možnost vpliva politike na preiskave organov odkrivanja. DZ naj bi vlado še pozval, naj sprejme potrebne ukrepe za okrepitev strokovnega znanja in kadrovskih ter finančnih virov, ki so organom odkrivanja in pregona na voljo v boju proti korupciji.

Osnovna ugotovitev iz zaključka letnega poročila protikorupcijske komisije je, da sta bila za delo komisije za preprečevanje korupcije v letu 2006 pomembna predvsem dva dejavnika: njeno ukinjanje in slabšanje razmer na področju sistemske korupcije.

Policija ozko grlo na področju zatiranja korupcije

Predsednik komisije Drago Kos je danes opozoril, da je ozko grlo na področju zatiranja korupcije v Sloveniji še vedno policija. Dodal je tudi, da je komisija "prisiljena spremljati načrtno rušenje vseh resnih protikorupcijskih aktivnosti in, kar še bolj žalosti, tudi aktivno vzpostavljanje pogojev za razmah prave sistemske korupcije, čemur se je Sloveniji na njeni dosedanji poti uspelo izogniti".

DZ je z veliko večino ratificiral konvencijo Združenih narodov proti korupciji, sprejeti na 58. plenarnem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov 31. oktobra 2003. Konvencija predstavlja pravni instrument, ki na institucionalni in regulativni ravni zagotavlja okvir za zmanjšanje verjetnosti samega nastanka korupcije. Določa tudi preventivno prakso in politiko, ustanovitev preventivnih protikorupcijskih organov in specifične določbe za zasebni sektor.

Konvencija med drugim določa posebne določbe za povečanje transparentnosti pri financiranju kandidatur za voljene predstojnike organov in političnih strank ter transparenten in pregleden sistem javnih naročil. Zahteva tudi boj zoper korupcijo v zasebnem sektorju in v sklopu pravosodnih organov, opozarja pa na nujno sodelovanje civilne družbe ter na preprečevanje pranja denarja. Državam nalaga, da v skladu s temeljnimi načeli svojega pravnega sistema zagotovijo obstoj protikorupcijskih teles.

Matični odbor je iz besedila že umaknil sporna člena, ki omenjata ustanovitev vladnega pooblaščenca za preprečevanje korupcije.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.