Slovenija
45 ogledov

Kos: nov zakon!

Žurnal24 main
Korupcija. Odvetniki, notarji, zdravniki, inšpektorji v očeh ljudi najbolj koruptivni.

Letos. “V prihodnosti se bomo morali bolj posvetiti korupciji na visokem nivoju,” je ob predstavitvi raziskave o korupciji centra za raziskovanje javnega mnenja povedal Drago Kos, predsednik komisije za preprečevanje korupcije. Dodaja, da se bodo pogoji za reševanje korupcije letos izboljšali, če bo sprejet nov zakon o integriteti, ki bo olajšal delo njegove komisije.

Korupcija velik problem

Ljudje bolj občutljivi
Stroka. “Predvidevanje, da je korupcije največ med odvetniki, sodniki in zdravniki, je posledica slabega ugleda teh poklicev,” ocenjuje Kos, ki meni, da se je treba osredotočiti na korupcijo na visokih položajih. Sicer pa avtor raziskave Slavko Kurdija meni, da je javnost v času krize in medijskega poročanja o koruptivnih dejanjih bolj občutljiva na pojav korupcije.

Rezultati raziskave so pokazali, da več kot polovica vprašanih vidi korupcijo kot velik ali zelo velik problem, hkrati pa ima osebno izkušnjo s korupcijo le 4,6 odstotka vprašanih.

Kos meni, da rezultati raziskave niso presenetljivi, saj je na tem področju vse več nezadovoljstva med ljudmi. “Veseli me, da imajo ljudje tako malo izkušenj s korupcijo,” komentira Kos.  Anketiranci pa so v raziskavi ocenjevali tudi, katerim uslužbencem bi morali najverjetneje ponuditi denar ali darilo, da bi opravili tisto, kar morajo storiti. Najvišji delež verjetnosti korupcije so anketiranci pripisali odvetnikom in notarjem, ki jim tesno sledijo  zdravniki, inšpektorji, poslanci, sodniki in sodni uslužbenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.