Slovenija
15 ogledov

Kos objektivno nezadovoljen

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Drago Kos, predsednik komisije, ki je v šestih letih delovanja med ljudmi povzela celo njegovo ime, ob zaključku dela ni najbolj zadovoljen. Kam naprej, se še ni odločil, ostal pa naj bi na istem področju.

Predsednik Danilo Türk je za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije imenoval nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Gorana Klemenčiča. Za namestnika predsednika je imenoval Jožeta Končana, uslužbenca državnega zbora, in Roka Praprotnika, novinarja Dnevnika.

Potem ko je predsednik Danilo Türk danes podal odločitev glede sestave protikorupcijske komisije v naslednjem mandatu, smo za mnenje poklicali dosedanjega predsednika, ki je v šestih letih delovanja postal sinonim za to komisijo pri nas. "Predvsem nas veseli, da so se postopki imenovanja novega sestava iztekli tako, da bo mogoče primopredajo končati v roku, ki ga določa zakon. S primopredajo se bomo potrudili, da novemu sestavu olajšamo začetek, da bodo z delom lahko začeli že od prvega dne naprej."

Prevlada stroke nad politiko
Po objavljeni odločitvi predsednika so v javnosti že zaokrožili nekateri pomisleki; od tega, da postajamo policijska država (mnenje Zmaga Jelinčiča), do tega, da gre za ljudi, ki so tako ali drugače povezani z levico, in da naj bi kot taki pod drobnogled jemali zlasti ljudi desnice. Kos očitke zamaje: "Nov sistem imenovanja članov komisije je takšen, da v prvi vrsti zagotavlja prevlado stroke nad politiko." Kos pri tem izpostavi tudi sestavo izbirne komisije, ki je predsedniku poslala predloge. Očitki o tem, da bi lahko za odločitvijo predsednika stala politika, po njegovem prepričanju tako odpadejo.

Pojavljajo se tudi pomisleki o okuženosti novinarja Roka Praprotnika; pri odkrivanju svojih zgodb je imel vire, ki lahko postanejo preiskovanci komisije. Kos pomisleke ravno tako gladko zavrne: "To ne bo problem samo g. Praprotnika, to zna biti problem vseh članov komisije, tudi v našem sestavu je bil. Zato komisija pozna institut izločitve." V prej omenjenih primerih so se namreč člani komisije iz posameznih primerov enostavno izločili in niso odločali o konkretnem primeru.

Najprej smo si morali zagotavljati obstoj
Na vprašanje, ali je po opravljenem šestletnem mandatu z delom zadovoljen – ne le z delom, pač pa tudi z nadaljevanji posameznih odkritih primerov korupcije, Kos odgovarja, da objektivno zagotovo ne more biti zadovoljen. Izpostavi nesodelovanje prejšnje oblasti: "Ko smo začenjali mandat, smo trdno verjeli, da nam bo v šestih delih vsaj za delček uspelo zmanjšati stopnjo korupcije v Sloveniji. Ker smo bili prisiljeni v bitko za goli obstanek in ker smo morali kar štiri leta posvetiti temu, da smo sploh obstali, so v tem času nekatere stvari v družbi šle povsem po svoje.

Vendarle se Kos ne poslavlja povsem z grenkim okusom: "Kar se tiče rezultatov našega dela ... Trdili so, da na podlagi naših načelnih mnenj ne prihaja do nobenih posledic. Kljub temu lahko danes ugotovimo, da so tudi ta naša načelna mnenja spreminjala stvari na bolje."

Na istem igrišču
Kam naprej, se Drago Kos še ni odločil. Pravi, da ima tako v javnem kot zasebnem sektorju – tako doma kot v tujini – kar nekaj možnosti: "Izbral bom tisto, ki mi bo najbolj ustrezala, nisem pa se še odločil." Na dodatno vprašanje, ali ostaja na tem področju, Kos odgovarja pritrdilno. "Škoda bi bilo, da bi ustvarjeno ime in ugled kar tako zapravil. Precej možnosti imam na tem področju tako doma kot v tujini, kamor pa me v tem trenutku še ne vleče. Odločitve še nisem sprejel."

Na koncu še kratko vprašanje iz povsem drugega področja, ker je Kos tudi nogometni sodnik, in sicer kako napoveduje nocojšnje nogometno srečanje med Slovenijo in Srbijo v Beogradu: "Nisem optimist," je jedrnat predsednik "Kosove komisije" v odhodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.