Slovenija
19 ogledov

Košarica bo bolj prazna

“Pri košarici pravic je potreben tudi drugačen pristop v razmišljanju ljudi, ki Žurnal24 main
Ukinitev dodatnega zavarovanja podprta. Magija za rešitev košarice pravic še neodkrita.
50 zdravnikov več
Dežurstva. Zdravstveni svet je obravnaval uvedbo treh oblik izvajanja neprekinjenega zdravstvenega varstva: pripravljenost, dežurstvo in nadurno oziroma turnusno delo. Tako naj bi zmanjšali število dežurnih delovnih mest za 10–15 oziroma pridobili okoli 50 razpoložljivih zdravnikov.

V zadnjih dveh mesecih, odkar velja zakon, ki poenostavlja postopek poklicnih kvalifikacij za zdravnike iz tretjih držav, je zanimanje za delo v Sloveniji izrazilo 64 tujih zdravnikov. Med njimi je 11 specialistov anesteziologije in štirje radiologi. “V kratkem bo prvi zdravnik začel pripravništvo,” napoveduje minister za zdravje Dorijan Marušič. Vsi prosilci prihajajo iz držav nekdanje Jugoslavije, največ jih je iz Srbije.

Preveč nepotrebnih želja
Reforma zdravstvenega zavarovanja ima v večini podporo, vendar je tudi veliko vprašanj, kako to izpeljati čarobno, da se košarica celo poveča,” pa Marušič ocenjuje prvi del javne razprave o tezah zdravstvene reforme. Ugotavlja, da ima najmanjšo podporo tretji predlog, ki bistveno krči košarico zdravstvenih pravic, a ima glede na zdajšnjo postavitev zdravstvene mreže veliko možnosti za uveljavitev. “Država si ne more privoščiti tako velikega deleža za želje državljanov. V naši košarici pravic je zelo veliko želja nepotrebnih,” pravi Marušič. Konkretne usmeritve bo vlada potrjevala aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.