Slovenija
21 ogledov

Košarica ministru

Pravosodni minister Aleš Zalar je denar za odkup solastniškega deleža sodne stav Žurnal24 main
Ponudba. Minister bi Kopru za odkup dela sodne stavbe plačal slaba dva milijona evrov.

 

1,8 milijona evrov je po cenitvi ministrstva vreden lastniški delež občine.

"Župan ponudbe ministra za prodajo solastniškega deleža občine ni sprejel. Republika Slovenija nam je do zdaj dvakrat ponudila poravnavo," je povedal odvetnik koprske občine Franci Matoz, pravosodno ministrstvo pa z informacijo o zavrnitvi ponudbe ni seznanjeno.

Nasprotno, minister Aleš Zalar je prejšnji petek ob obisku koprskega sodišča, kjer so ga opozorili, da je treba dokončno urediti lastništvo sodne stavbe, izjavil, da so na občino posredovali ponudbo za odkup, a odgovor še čakajo.

"Načeloma se strinja"
Matoz je pravosodnemu ministrstvu že pred časom sporočil, da se občina s predvideno transakcijo načeloma strinja, zato so od uradnega cenilca pridobili tudi oceno vrednosti občinskega deleža. Njegova izhodiščna vrednost je 1,8 milijona evra, denar v proračunu pa je tudi že zagotovljen. "Dogovor med županom Borisom Popovičem in Alešem Zalarjem dopuščamo, a njunega srečanja še ni bilo," je ob tem dodal Matoz.

Tožbe in pritožbe
Spomnimo, Koper ima v lasti nekaj več kot 20-odstotni delež stavbe sodišča, ki je najemno pogodbo z občino sklenilo leta 2004. Ko je aktualni predsednik okrožnega sodišča Vitomir Bohinec postavil zapornico, ki vstop na parkirišče ob objektu omogoča le zaposlenim, so bili na občini nezadovoljni – soglasja za njeno postavitev namreč niso dali. Matoz je vložil tožbo za motenje posesti in vlogo za izpraznitev prostorov.

Ljubljansko okrožno sodišče je junija lani koprskim kolegom naložilo izpraznitev prostorov, a je bila na to odločitev vložena pritožba. Pred mesecem je bilo na okrajnem sodišču v Cerknici odločeno tudi glede zapornice in osmih cvetličnih korit: motijo posest občine. A Bohinec se ne da – tudi na to odločitev je sledila pritožba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.