Slovenija
0 ogledov

Košarkarjem ne leži matematika

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Na košarkarski zvezi so zelo šlampasto pripravili finančno analizo evropskega prvenstva.

Finančna analiza evropskega prvenstva leta 2013 je katastrofalna šlamparija. Tako lahko ocenimo podatke, ki jih je košarkarska zveza poslala vladi, da bi jo prepričala o dobičkonosnosti tekmovanja. Košarkarji so očitno na hitro zmetali skupaj milijone, potegnili črto in zapisali, da bo imela Slovenija 18,35 milijona skupnega neto učinka. Kako so dobili ta znesek, pa nočejo pojasniti.

Pomembna sta predvsem dva zaključka. Finančno korist od prvenstva bi imeli gostinci, hotelirji in drugi, ki bi imeli dva tedna povečano število obiskovalcev, minus pa bi imela vlada. Povedano drugače: davkoplačevalci bi plačali dobičke, ki bi jih pokasirali oštirji.

In drugič, vprašanje je, kakšen bi bil dejanski neto učinek prvenstva. Košarkarji so med skupne učinke namreč šteli samo prihodke gospodarstva, ne pa tudi stroškov, ki bi jih imelo gospodarstvo. Kolikšen bi bil neto zaslužek gospodarstva, jih ni zanimalo. Tako sploh ne vemo, ali bi Slovenija kot celota s prvenstvom v resnici zaslužila več, kot bi zanj plačala.

Če pri analizi ni šlo za šlamparijo, se bomo začeli spraševati, ali ni šlo nemara za poskus zavajanja vlade.

Pod črto. Če košarkarji v resnici menijo, da je prvenstvo dobičkonosno, naj ga organizirajo sami. Naj prodajajo oglase, koncesije in podobno in poravnajo svoje stroške. Toda ne, lažje jim je pritiskati na vlado, naj plača, kot pod črto zagotoviti v resnici pozitivne številke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.