Slovenija
94 ogledov

Kosilnica, ki za sabo ne pušča sledi

Inovator Alojz Tomazin je izdelal posebna jeklena rezila, namenjena motornim kos
1/13
Žurnal24 main
Uporaba ročne motorne kosilnice s plastičnimi rezili je za marsikoga zaradi odpadne plastike, ki ostane po košenju trave, prava nočna mora. Vse to pa bi lahko spremenila inovacija Alojza Tomazina.

V tokratni rubriki Inovacije predstavljamo inovacijo Alojza Tomazina, za katero je leta 2005 na sejmu inovacij v Nürnbergu prejel zlato medaljo in priznanje. Gre za posebna jeklena rezila, namenjena ročnim motornim kosilnicam.

Jeklena rezila so ob nakupu sicer nekoliko dražja, vendar se naložba kmalu povrne, saj imajo dolgo življenjsko dobo. Ker travo režejo in ne trgajo in pulijo kot ostali izdelki z nitko, je delo z njimi tišje in lažje, treba je tudi manj napora. Med glavnimi prednostmi rezil pa je ta, da pri košenju trave po travniku ne puščajo izrabljene in odtrgane plastike, kot je to primer pri "kosah z nitko".

Tako je v rezilno glavo mogoče namestiti pet različnih rezil (kot je razvidno na sliki) z enostavnim sistemom, ki ne zahteva posebnega znanja in spretnosti. Čeprav velja za enega najprodornejših in najaktivnejših inovatorjev v Sloveniji, pa Tomazin v vsej svoji karieri ni dobil nikakršne podpore za uresničevanje svojih inovacij in njihovo trženje. "Inovatorji smo nezaščiteni, sami in brez podpore države," pravi Tomazin in nadaljuje: "Kruh inovatorjev je lahko tako grenak, da ti pokvari vsa zadoščenja, ki si jih doživljal, ko so nastajali izdelki tvoje pameti."

Postopek namestitve kosilnice je preprost, a kljub temu med slovenskimi podjetji ni večjega zanimanja za to inovacijo. © Alojz Tomazin

 
Ker je Tomazin invalidsko upokojen in finančno izčrpan zaradi vlaganja v svoje projekte od patentiranja do izdelave prototipov in različnih orodij, potrebnih za to, išče morebitne vlagatelje ali podjetje, ki bi bilo pripravljeno izdelovati njegov nagrajen inovacijski izdelek. V času recesije in odpuščanj ter zmanjšanja naročil bi to lahko marsikateremu podjetju prišlo prav.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.