Slovenija
15 ogledov

Kosor: Se bom pa še z Janšo

Brdo, konferenca, Borut Pahor, Jadranka Kosor Žurnal24 main
Janša že včeraj napovedal, da bodo blokirali vstop Hrvaške v EU. Kosorjeva danes napovedala, da se bo po potrebi dogovarjala z Janšo osebno.

Prvi mož SDS Janez Janša je po sprejetju referenduma glede arbitražnega sporazuma napovedal blokado približevanja Hrvaške Evropski uniji, dokler ne bo jasno znano, kakšna bo sodba arbitražnega sodišča. V napovedi se mu pridružuje tudi predsednik SLS Radovan Žerjav, na njuni napovedi pa premier Borut Pahor odgovarja: "Rešujemo problem za problemom in pričakujemo malo več složnosti in konstruktivno držo opozicije."

Odzivi na Janševe napovedi prihajajo tudi s hrvaške strani; Kosorjeva je v današnji izjavi za medije povedala, da je za razgovore o tem vprašanju še dovolj časa. Napovedala je, da se bo pogajala z Janšo, saj so "iz iste politične družine". "Če sem se dogovorila s Pahorjem, se bom pa še z Janšo," je izjavo zaokrožila Kosorjeva.

Povabilo na morje
Kosorjeva je sicer po znanih izidih včerajšnjega referenduma povedala, da se "z včerajšnjim dnem obrača nova stran v odnosih ne le med Slovenijo in Hrvaško". Po njenih besedah je včerajšnji referendum v Sloveniji pomembno sporočilo za vse države naše regije.

Hrvaška premierka meni, da je od podpisa sporazuma o arbitraži odprtih in zaprtih več poglavij med državama kot v štirih letih prej, ter pri tem pozvala slovenske turiste, da pridejo na hrvaško morje, kjer jih pričakujejo "dobri sosedje".

Mesić je pričakoval boljši izid
Izid referemduma je pozdravil tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je ocenil, da odločitev tako Hrvaški kot Evropski uniji odpira nove perspektive širitve. „Gre za utrjevanje prijateljstva med Slovenijo in Hrvaško,“ je še menil Josipović, ki je Slovencem in Slovenkam čestital za dobro in razumno odločitev.

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je pri tem povedal, da je „pričakoval boljši rezultat za“. Vendar rezultat je po njegovem mnenju samo še ena potrditev, da je slovenski narod – kar se tiče vprašanja odnosov s sosednjo Hrvaško – še vedno močno razdeljen. Mesić vendarle pozdravlja izid referenduma, saj bi bili po njegovem mnenju v nasprotnem primeru Evropa in evropski mehanizmi pred „velikim izzivom, kako izvršiti pritisk na Slovenijo, da sprejme sodelovanje v Haagu, če že ni sprejela sodelovanje z arbitražnim sodiščem“.

Odzivi iz Evrope

Tudi avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger se je danes odzval na rezultat referenduma in menil, da „gre za zmago sil za prihodnost v Sloveniji“. Kot je še dejal vodja avstrijske diplomacije, sta se Slovenija in Hrvaška z velikim korakom približali dokončni rešitvi spora o meji, ki je več let obremenjeval odnose med državama. Rezultat referenduma po oceni Spindeleggerja hkrati tudi odstranjuje "kamen spotike" na hrvaški poti v EU.

Franco Frattini je rezultat referenduma ocenil, da gre za "pomemben signal za Slovenijo, Hrvaško in vso Evropo". Kot je še zapisano v kratkem sporočilu za javnost italijanskega zunanjega ministrstva, bo rezultat referenduma po "zgodovinski" konferenci o Balkanu v Sarajevu 2. junija omogočil nadaljevanje dela za evropske integracije vseh držav Zahodnega Balkana.

Rezultat referenduma je pozdravila tudi nemška vlada v Berlinu. Neimenovani tiskovni predstavnik nemške vlade je tako po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da bi lahko arbitraža služila kot model za druge dvostranske spore o meji med državami na Zahodnem Balkanu.



 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.