Slovenija
500 ogledov

Kosorep lahko okuži

Kakovost vode v kokriškem Čukovem bajerju je ZZV preverjal 17. junija. Voda je b Renata Reneja Škrjanc
Divja kopališča. Preverjanje kakovosti vode ni zakonsko določeno, čeprav jih obiskuje veliko ljudi.

Gorenjska. Čukov bajer pri Kokrici je tudi letos med najprimernejšimi divjimi kopališči v kranjski občini. Sodeč po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Kranj, je varno tudi kopanje v Savi pri Majdičevem otoku in v Škofji Loki v Poljanski Sori pri Puštalu. Za Preddvor podatkov sploh ni, vodja oddelka za higieno Majda Pohar pa ugotavlja, da je analiz voda na divjih kopališčih premalo.

Odvisno od dobre volje
ZZV po naročilu agencije za okolje izvaja državni monitoring na sedmih lokacijah Blejskega in Bohinjskega jezera. Za vsa preostala divja kopališča, kjer se prav tako kopa več ljudi, pa spremljanje higienske kakovosti kopališč ob rekah, bajerjih in manjših jezerih zakonsko sploh ni določeno, opozarjajo na ZZV. Naročila za analize voda so tako večinoma stvar dobre volje in ozaveščenosti lokalnih skupnosti. Še najbolj sta na tem področju vestna Kranj in Škofja Loka, pa še tu so podatki omejeni. “Merimo enkrat ali dvakrat na sezono, kar je premalo za konkretnejšo sliko. Rezultati nihajo. Enkrat je voda skladna s kriteriji, drugič ni,” pravi Poharjeva. Tak primer je bila denimo junija Sora v Podlubniku.

Jezero onesnaženo
Analiz ne naroča preddvorska občina, čeprav je tamkajšnje jezero Črnava priljubljena točka, zamika pa tudi kopalce. “Že vnaprej vemo, da je onesnaženo,” preseneti župan Miran Zadnikar, hkrati pa opozarja, da občina sploh ni upravljalec. Za tak status si neuspešno prizadeva že 15 let. Zadnikar je sicer prepričan, da sta za izboljšanje kakovosti vode nujna preprečitev nabiranja mulja, k večji čistosti pa bo po njegovem prispevala tudi kanalizacija v Novi vasi.

Ogroženi otroci in starejši
V Kranju ZZV po naročilu občine preverja še Kokro pri Kosorepu, v Škofji Loki pa Soro pri Retečah. Na obeh voda higiensko ni dovolj kakovostna za kopanje oziroma je onesnažena z mikroorganizmi, ki ogrožajo zdravje ljudi. “Pitje te vode lahko povzroči različne okužbe s povzročitelji nalezljivih črevesnih obolenj, ki se pri kopalcih lahko kažejo s povišano telesno temperaturo, bruhanjem, bolečinami v predelu trebuha in drisko. Posebno ogrožena skupina kopalcev pri kopanju v vodah z mikrobiološko neskladnimi vzorci so otroci, ki nenamerno popijejo več vode, in starejši,” svarijo na ZZV.

Naravna kopališča
Monitoring. Na Bledu izvaja ZZV Kranj državni monitoring kakovosti vode naravnih kopališč v Mali in Veliki Zaki, na Grajskem kopališču, kopališču pri Grand hotelu Toplice ter kopališču pod Vilo Bled. Preverja tudi Šobčev bajer, v Bohinju pa Fužinski zaliv in avtokamp Ukanc. Prve vzorce so odvzeli sredi junija, monitoring opravljajo na 14 dni. Na divjih kopališčih v Kranju in Škofji Loki so v letošnji sezoni dobili naročilo za dvakratni odvzem kopalne vode. Selška Sora na začetku junija ni bila primerna za kopanje, konec junija pa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.