Slovenija
199 ogledov

Košorok: "Na HSE bi lahko odpustili tudi več kot tretjino zaposlenih"

Slovenija 03.06.2013, stavba HSE na kopreski ulici 92 v Ljubljani, novinarska ko Saša Despot
'Ko bo do odpuščanja prišlo, bo treba izvesti potrebne načrte, pogovoriti se bo treba s socialnimi partnerji in sveti delavcev. Takrat bomo šele lahko govorili o konkretnih številkah. Bo pa do tega zagotovo prišlo,' poudarja prvi mož Holdinga slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok.

Na vprašanje, če držijo informacije, da naj bi v naslednji dveh letih odpustili tretjino zaposlenih, Košorok odgovarja, da bo ta odstotek lahko tudi višji: "Glede na to, da kakšen proizvodni objekt  v prihodnje ne bo več obratoval. Od tega je odvisno tudi število zaposlenih in zato vam v tem trenutku težko povem natančno številko."

HSE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Zaenkrat bojazni, da bi morali dolgove plačevati davkoplačevalci, ni"

Bojazni, da bi se unovčilo 400 milijonsko poroštvo države za posojilo Evropske investicijske banke, ni, zagotavljajo v HSE. Seveda, če bodo izpolnjevali vse obveznosti.

"To posojilo moramo začeti odplačevati šele leta 2017. To pomeni, da če do takrat poravnamo vse, EIB nima možnosti odpoklicati kredita in vnovčiti garancije. Če si zagotovimo dolgoročni finančni vir, je finančna konstrukcija za bodoče poslovanje sestavljena," poudarja finančni direktor Stojan Nikolić.  

Stojan Nikolić. FOTO: Andraž Sodja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Finančni položaj je resen

Nikolić sicer priznava, da je družba v zelo resnem finančnem položaju. Zaradi prekoračitev končnega zneska investicije v Teš 6 finančne konstrukcije niso zaprli.

"Letos smo morali zato zagotoviti 130 milijonov evro dodatnih sredstev, prodali smo 35 odstotni delež v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi. Zdaj smo pred tem, da zgotovimo dolgoročne vire. Decembra zapade 120 milijonov evrov posojil, januarja naslednje leto še 110 milijonov evrov, potencialno pa še okoli 40. V naslednji dveh mesecih moramo torej refinancirati okoli 300 milijonov evrov," pojasnjuje Nikolić.  

Najprej si bodo pomagali s premostitvenim posojilom, ki bo trajalo do konca naslednjega leta, nato pa upajo, da se jim bo z obveznicami uspelo dokopati do dolgoročnih sredstev.

Letos z racionalizacijo prihranili 72 milijonov evrov

Predpogoj, da vire financiranja dobimo, je racionalizacija. Letos smo prihranili okoli 72 milijonov evrov pri stroških storitev, materiala in dela.

Slovenija 21.10.2013 Blaz Kosorok generalni direktor HSE, novinarska konferenca  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Socialnim partnerjem in delavcem smo povedali, da to ne bo lahka pot. Gre za zahtevno obdobje, ki bo zahtevalo še marsikatero odrekanje. Naš načrt so označili za sanacijskega. Mi se ne strinjamo, gre za srednjeročne usmeritve, za trajnostni razvoj skupine. Ne zatiskamo si oči, da je stanje v skupini zahtevno, a ekipa dela odlično," pravi Košorok.

S sprejetim petletnim načrtom se sicer HSE želi prilagoditi zahtevnim razmeram na trgu, nizkim cenam elektrike in težkim časom v katerem se je znašlo gospodarstvo.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 10:17 27.november 2015.

    če bo cenejša elektrika jih lahko odpustite, pa TEŠ zaprete in Rudnik Velenje prav tako.