Slovenija
17 ogledov

Kosova komisija nad Sazas?

Žurnal24 main
Urad za intelektualno lastnino je protikorupcijski komisiji prijavil eno od kolektivnih organizacij. Šlo naj bi za Sazas.

Urad je prijavo vložil na podlagi prejetih pritožb, dokumentov in informacij v zvezi z eno od kolektivnih organizacij in s povezanimi subjekti. Prejeli so večje število dokumentov, ki naj bi kazali na konflikt interesov oseb, ki vodijo znotraj istih ali različnih pravnih oseb različne funkcije.

Njihova pooblastila in naloge naj bi izkazovala sum nedovoljenega nasprotja interesov. Poleg tega naj bi nekateri podatki kazali tudi na nasprotje interesov povezanih oseb in odgovornih oseb znotraj kolektivne organizacije.

Grožnje, izsiljevanje, prekoračitev pooblastil
Kot smo že poročali, je Sazas kazensko ovadil direktorja svojega nadzornega organa Jurija Žureja. Danes pa so razkrili tudi razloge za podajo kazenske ovadbe zoper tega državnega uslužbenca. Kot pravijo, je bila kazenska ovadba podana ob podpori številnih slovenskih avtorjev, in sicer zaradi izsiljevanja, groženj in prekoračitve pooblastil s strani direktorja državnega urada.

Kazensko ovadbo je podpisalo 15 avtorjev. Razlogi za ovadbo pa so sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in sum storitve kaznivega dejanja izsiljevanja izjave. "Zaradi dejanj visokega državnega uslužbenca pripravljamo zoper državo tudi odškodninsko tožbo zaradi materialne in nematerialne škode, ki jo s svojimi dejanji povzroča avtorjem," so še pripisali v sporočilu za javnost.

Patrik Greblo pa je na novinarski konferenci dejal še, da dodatnih informacij o tem po posvetu z odvetniki Sazas ne bo podal, ker so v zadevi omenjena imena tudi drugih visokih državnih uradnikov in državnih uradov, ki jim je v uradni preiskavi zaradi predčasnega obveščanja javnosti lahko povzročena pravna ali osebna škoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.