Slovenija
12 ogledov

Kosovni le po naročilu

Med odpadki za kosovni odvoz se je znašlo marsikaj, tudi gradbeni in nevarni odp Žurnal24 main
Odpadki. Konec brezbrižnega odlaganja kosovnih odpadkov. Snaga cen do jeseni ne bo višala.
Cena za spremembe
Stroški. Koliko bo Snaga plačala za uvedbo načrtovanih sprememb, direktor Janko Kramžar še ni mogel oceniti. Dodal je, da do jeseni ne pričakuje dviga cen storitev za uporabnike. Mnenja. Na podlagi mnenj s testnega območja bodo odločili, ali bodo drugo leto gospodinjstva dobila tudi posode za papir. Zaradi večjega števila zabojnikov pri hišah bi nekateri to lahko ocenili negativno, je povedal Kramžar.

Ljubljana. Sredi junija bo javno podjetje Snaga začelo kosovne odpadke odvažati le še po naročilu strank, ki bodo do tega upravičene enkrat na leto. Nekatera zbirna mesta so namreč postajala podobna črnim odlagališčem, so povedali v podjetju in dodali, da bodo morali uporabniki naročilo oddati vsaj deset dni pred odvozom na njihovem območju. Prijaviti bodo morali število in vrsto odpadkov, jih pustiti na svojem zemljišču in biti navzoči pri prevzemu. Odvozi zunaj terminov bodo plačljivi, odpadke pa bodo v zbirni center Barje lahko odpeljali tudi sami.

Ekološki otoki ostajajo

Druga sprememba, ki jo načrtuje Snaga, so zabojniki za ločeno zbiranje embalaže in zabojniki za papir za posamezna gospodinjstva. S tem želijo povečati količino ločeno zbranih odpadkov in posledično količino recikliranih, ki jih mora biti po evropskih smernicah do leta 2020 vsaj 50 odstotkov. V posodah za mešane odpadke delavci Snage namreč še vedno najdejo več kot 70 odstotkov smeti, ki spadajo v posode za ločeno zbiranje.

Gospodinjstva na testnem območju Kodeljevo, Rožna dolina in del Brezovice bodo zabojnike dobila jeseni, predvidoma drugo leto jih bodo postopoma razdelili še preostalim. Ekoloških otokov pa zato ne bodo ukinili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.