Slovenija
18 ogledov

Kosti pred vhodom

Fotografija je simbolična. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Pred vhodom na pokopališče je kup zemlje, iz katerega gledajo človeške kosti in del krste.
" Pred vhodom na destrniško pokopališče so na kupu zemlje človeške kosti. Česa tako groznega pa še ne!" je v uredništvo poklical občan Destrnika. Ob našem obisku pokopališča kup zemlje pred vhodom s človeškimi kostmi in razpadajočo krsto ni vzbujal pretiranega zanimanja obiskovalcev. Predstavnik pogrebnega podjetja Jančič iz Lenarta, ki tam opravlja svojo dejavnost, si je ogledal sporen kup zemlje. Pozneje je pregled opravil tudi kriminalist.

Policija je na pokopališču naredila zapisnik in kup s kostmi tudi fotografirala. © Nino Verdnik

 
 

70

odstotkov vseh umrlih v Občini Destrnik še vedno pokopljejo v krstah.

Kopanje na črno
"Čudno, da se lahko kaj takšnega zgodi. Če gre za prekop, mora biti to storjeno profesionalno. Ne podjetje ne posameznik ne moreta tega storiti sama. O izkopu trupla mora biti obveščena upravna enota, ki izda odločbo, navzoč pa mora biti tudi zdravstveni inšpektorat. Če ti pogoji niso izpolnjeni, lahko govorimo o skrunitvi grobov," je pojasnila Lidija Pliberšek , direktorica Pogrebnega podjetja Maribor. Po kazenskem zakoniku se skrunitev grobov kaznuje z zaporno kaznijo tudi do treh let. "Ogledal sem si prizorišče. Ne vem, kako se je lahko to zgodilo. Naše podjetje vsaj eno leto na tem pokopališču ni izvajalo nobenega izkopa trupla," je pojasnil predstavnik pogrebnega podjetja Jančič. Kot nam je pojasnil Franc Pukšič , župan Destrnika, je del pokopališča v lasti občine, preostalo pa je v lasti cerkve.

Neuradno smo izvedeli, da policija zadevo že intenzivno preiskuje. Krivcu, ki naj bi bil znan v naslednjih dneh, bo najverjetneje izdan vsaj plačilni nalog, če se policija že ne bo odločila za ovadbo na tožilstvo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.