Slovenija
18 ogledov

"Kot bi gledali dinozavra v živo"

Geologi si od novih raziskav obetajo veliko. Žurnal24 main
Na Havajih so med iskanjem geotermalne energije prevrtali v komoro z magmo. Znanstvenikom bo tako srečno naključje omogočilo, da bodo lahko od blizu preučevali vulkanske procese.

Geologi bodo lahko neposredno opazovali, kako nastaja granit. Do zdaj so preučevali predvsem lavo, ki pa predstavlja zadnji del življenjske dobe magme. Lava leži na površju in ne vsebuje več različnih plinov. "Razlika je taka, kot da bi primerjali opazovanje dinozavrovih kosti v muzeju in opazovanje resničnih, živih dinozavrov na prostem," je pomen najdbe nazorno razložil Bruce Marsh, specialist za magmo in profesor na baltimorski univerzi Johns Hopkins.

Popoln laboratorij
To sicer ni bilo prvič, da so našli magmo v njenem prvotnem stanju. Vendar pa so tokrat okoliščine take, da bodo komoro lahko dodobra raziskali. Leži relativno plitko, na globini 2,5 kilometra. Preden bodo lahko začeli z raziskavami, se mora še nekoliko ohladiti. Nadzorovano vrtanje v različnih delih komore naj bi razkrilo več značilnosti sprememb, do katerih pride med ohlajevanjem kamnin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.