Slovenija
149 ogledov

Kot bi pili kokakolo z alkoholom

Ljubljana 04.12.2013 ljudje obiskujejo razne stojnice, december, praznicno vzdus Saša Despot
Kuhano vino zelo obremeni jetra in je lahko nevarno z več vidikov. Analizirali smo vzorce kuhančka, ki ga prodajajo na ljubljanskih stojnicah in v vzorcih našli ... tudi vino.

Na Kemijskem inštitutu smo naročili analizo vzorcev kuhanega vina, ki ga prodajajo na ljubljanskih stojnicah.  Za referenco smo analizirali tudi doma skuhano vino po tradicionalnem francoskem receptu. Dva litra kakovostnega vina, pol litra vode, 400 gramov sladkorja in vse ostalo kar sodi h kuhanemu vinu. Ta vzorec je imel skupno najmanj reducirajočih sladkorjev in saharoze, 55 gramov na liter. Vzorec iz stojnice Vizija gostinstvo je imel skupaj 108 gramov, vzorec iz Zlate ladijce pa 116,8 grama sladkorja na liter. Vsi vzorci so imeli okrog 7 odstotkov alkohola, največ  7,11 odstotka Vizija gostinstvo, najmanj, 6,77 pa referenčni vzorec.

"Mešanice vode in vina ni mogoče predestilirati, torej alkohol bo v kuhanem vinu ostal. Koliko, pa je odvisno od tega, kako dolgo ga boste kuhali," pravi kemik in enolog Janez Šekoranja. Kot dodaja, gre verjetno za vino zelo slabe kakovosti, zato je manj možnosti, da bi imel človek kakšne zdravstvene težave, če pije kuhano vino, kot pa če bi to vino zaužil takšno kot je, oziroma je bilo pred kuhanjem.

vino | Avtor: mk mk
Z mrzlega na toplo

"Sladkor je pač na nivoju predikatov, s čimer ni nič narobe. Gre pa seveda za energetsko bombo, ki te kljub nižji stopnji alkohola lahko 'vrže'," pravi Šekoranja. Kot še dodaja, gre za vazodilatator, ki širi žile in niža arterijski krvni tlak, "piješ ga na mrzlem in ko greš potem nekam na toplo, lahko tudi kolapsiraš", še pojasnjuje priznani vinogradnik.

 Samo zdravje

"Gre za obrok. Če hujšaš, je dva decilitra kot večerja, če ne, gre za slabo malico," pravi nutricionistka Mojca Cepuš. "Sladkorji so na ravni sokov ali denimo kokakole, ki vsebuje 11 gramov sladkorja na deciliter." Ker gre za saharozo, se tri četrtine zaužitega alkohola razgradijo skozi jetra. "Torej so jetra bistveno bolj obremenjena kot pri navadnem vinu. Če človek ni navajen alkohola in nima dovolj jetrnih encimov, se bo zastrupljal, jetra se bodo zamastila in še zredili se boste," pozitivne lastnosti kuhančka našteva Cepuševa.

Komentarjev 4
  • Janez Smodis 17:15 01.januar 2017.

    Kuhancek je posrancek cukrana voda in vino iz tetra paka za 0,99 €

  • 4krogci 16:47 28.december 2015.

    kuhančk??? pa kaj za boga je to??? a je res treba uporabljat to žabarsko spakedrajščino al kaj?? Kuhano vino pika amen!

  • kapibara 14:11 28.december 2015.

    ..in to z tisto "toplotno cigaro" pogretega.. .-)