Slovenija
9804 ogledov

"Kot če koga ozmerjaš s popolnim butcem, ta zahteva opravičilo, ti pa rečeš: Oprosti, res nisi čisto popoln butec"

Marjan Šarec
Premier Marjan Šarec je v pogovoru za Večer spregovoril o nekaterih aktualnih vprašanjih, tudi s področja zunanje politike. Med drugim je zavrnil, da bi prepoznanje opozicijskega voditelja v Venezueli Juana Guaidoja za začasnega predsednika pomenilo obrat slovenske zunanje politike k ZDA. "Vedno skušamo imeti dobre odnose z vsemi," je zatrdil.

Šarec je v intervjuju za časnik poudaril, da je Slovenija predvsem evropska država. "Vemo, da ima celotna EU težave s politiko predsednika ZDA Donalda Trumpa. Ta politika že v ZDA ni vsem všeč in tudi nam ne ustreza ta twitter diplomacija," je dejal.

Šarec je nedavno ostro odzval tudi na govor predsednika Evropskega parlamenta Tajanija ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in zapisal, da gre za zgodovinski revizionizem brez primere. Za Večer je Šarec poudaril, da Tajanijevo prvo opravičilo to ni bilo. "Izzvenelo je enako, kot če koga ozmerjaš s popolnim butcem, ta zahteva opravičilo, ti pa mu rečeš: Oprosti, res nisi čisto popoln butec. Samo drugače je povedal enako," je opisal in dodal, da bi morali slovenski poslanci ne glede na politične razlike skupaj sprejeti katerokoli odločitev glede reakcije v takem primeru.

Sam in v LMŠ sicer ne pogrevajo preteklosti, je dejal, "nikoli pa se ne bo zgodilo, da ne bi reagiral na izjave, ki ne spadajo v 21. stoletje. Kot Slovenec sem občutljiv za potvarjanje zgodovine in v takšnih primerih je treba stvari povedati jasno. Slovenski narod ni nikoli nikogar napadel, nikoli ni imel ozemeljskih teženj, veliko smo kvečjemu izgubili, zato se je treba prikazovanju Slovenije kot okupatorjev odločno upreti," je še dejal Šarec, ob tem pa poudaril, da polarizacija, ki jo imamo, ni dobra, "iz zgodovine bi se morali učiti, priznati, kar je bilo narobe, in slaviti dobro".

Glede prioritet vlade doma je ponovil, da je to najprej davčna optimizacija, tudi v zvezi z minimalno plačo. Istočasno pa bodo sprejemali ukrepe v zdravstvu.

O novih zahtevah županov za dvig povprečnin je dejal, da so župani ob sklenitvi sporazuma o povprečninah vedeli, da se te dvigujejo tudi zaradi predvidenega dviga plač v javnem sektorju, saj so takrat tekla pogajanja s sindikati. Ponovil je, da potrebujemo sistemske spremembe financiranja občin.

izjava Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot izjava predsednika vlade Marjana Šarca, na kateri je sporočil svojo odločitev glede ministra za kulturo Dejana Prešička Saša Despot

"Ves čas mi pravijo, bili ste župan, saj veste, to morate ... Ja, bil sem. Ampak to je kot v nogometu, dokler igraš za en klub, daš vse od sebe zanj. Vmes sem menjal 'klub'. Slab predsednik vlade bi bil, če bi bil kot bivši župan lobist občin znotraj vlade. Jih razumem, poznam potrebe, zahteve, a bil sem tudi član združenja občin in me je marsikaj motilo," je dejal in dodal, da si bo "tudi na občinski strani treba naliti čistega vina".

Na vprašanje o problematičnosti vodenja manjšinske vlade je spregovoril o sodelovanju z Levico, pri kateri vidi "odsotnost izkušenj vodenja". "Malce so zaletavi in nenehno tekmujejo, da s svojimi stališči prvi pohitijo v medije. Opozicija to izkoristi in očita, da je Levica vladi nekaj preprečila. Osebno vidim zadeve drugače," je dejal.

Ob tem je zatrdil, da "dokler Levica ne bo postavljala zahtev, ki bi bile škodljive za državo, in za zdaj se kaj takega tudi ni zgodilo, ni razloga, da bi kaj spreminjali. Če sem bil prej kritičen, da nimajo vodstvenih izkušenj, moram povedati, da o njih ne morem reči nič slabega."

Šarec tudi verjame, da bodo v SD našli ustrezne ljudi za vodenje ministrstva za kulturo po odhodu Dejana Prešička, začasno pa je Pikalo dobra rešitev, zato se ne mudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • Avatar Bailevansa
    Bailevansa 00:45 17.februar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

  • Avatar praufo
    praufo 22:46 16.februar 2019.

    butec in butec, tudi to obstaja, samo še tega se nam manjka, pa nismo daleč

  • kartako 20:03 16.februar 2019.

    Izjave so cinične in prilagojene.