Slovenija
6768 ogledov

Kot kaže, imamo zaenkrat najslabši načrt za okrevanje v Evropi

seja vlade vlada Kabinet predsednika vlade RS
Le 5 odstotkov nepovratnih sredstev za zelen prehod.

Analiza ustvarjalcev strani Green Recovery Tracker, ki je skupni projekt Inštituta Wuppertal in E3G - Okoljevarstvenikov tretje generacije, kaže, da ima Slovenija izredno neambiciozen načrt za okrevanje in odpornost. Od 5,1 milijarde nepovratnih sredstev EU bo le 5 odstotkov pripomoglo k zelenemu prehodu.

"Civilna družba in javnost so imeli le malo možnosti za sodelovanje pri pripravi načrta," so očitali Sloveniji, poleg tega večina ukrepov, navedenih v osnutku slovenskega načrta, dolgoročno ne prispeva k okolju prijaznemu prehodu.

Slovenija je imela priložnost, da se osredotoči na ukrepe za dolgotrajnejše okrevanje, so zapisali, a so predvideni ukrepi šibki in ne bodo prispevali k zelenemu prehodu. Nekaj pozitivnih ukrepov načrt vseeno vključuje, denimo ukrepe glede energetske učinkovitosti, a jih "spodkopavajo" problematični ukrepi na drugih področjih. "Načrt je treba obravnavati tudi v okviru poskusov vlade v zadnjem letu, da bi oslabila okoljske predpise. Na splošno ugotavljamo, da ukrepi, vključeni v osnutek, ki znašajo 11 odstotkov slovenskega BDP (2019), trenutno verjetno ne bodo pozitivno prispevali k zelenemu prehodu," so ocenili.

Ugotovili so, da osnutek načrta za zeleni prehod dosega 5-odstotni delež celotne porabe, kar je precej pod 37-odstotno referenčno mero porabe EU. Še huje - 47 odstotkov vseh ukrepov bo imelo negativen vpliv na podnebje. Za primerjavo: Slovaška bo dosegla 30-odstotni delež, Portugalska 19 %, Poljska 18 %, Latvija 27 %, Nemčija pa 34 %. 

Zeleno okrevanje | Avtor: greenrecovery.org/prtscr greenrecovery.org/prtscr

Poročilo so sicer pripravili Andrej GnezdaJonas Sonnenschein (oba Umanotera) in Felix Heilmann (E3G).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • Avatar NX11
    NX11 02:04 21.marec 2021.

    Prvo podpisani pod poročilo levičarski zdrahar Andrej Gnezda? Vse jasno.

  • rd2dmk2 18:53 20.marec 2021.

    ok kar je, je. kruh ki se je pojedel , se bo samo še posral. zato nehite se kregat kaj je kdo nekoč zajebal ampak složno stopite skupaj, če vam je do tega in naredite red. jest verjamem da v ...prikaži več levici ne poznajo druzga orodja od žlice ampak tud na drugi strani jim kramp in lopata čist nič ni bolj znana. zato bo treba poklicat Iztoka pa da pokaže kako p o novem se grofa napodi.

  • Kirka 20:01 18.marec 2021.

    Še eden Janezovih neverjetnih in neponovljivih uspehov...