Slovenija
81 ogledov

"Kot se vidi do sedaj, bo škoda ogromna"

Alenka Bratušek Roman Jakič Tjaša Zelenko
Predsednica vlade Alenka Bratušek in obrambni minister Roman Jakič sta danes obiskala najbolj prizadetega območja občin Postojne in Pivke, kjer sta ocenila škodo, ki jo je v teh dneh naredilo vreme.

Postojno sta danes obiskala premierka Alenka Bratušek in obrambni minister Roman Jakič, ki sta ocenila, da se je v občinah Pivka in Postojna zgodila naravna katastrofa, zato bosta zaprosila za mednarodno pomoč. Dodala sta, da en teden ne bo dovolj za povrnitev prizadetih območij v civilizacijo, ter da je trenutno 10 odstotkov gospodinjstev po Sloveniji brez električne energije. Iz Postojne sta obisk nadaljujevala v pivško tovarno Sitor, pivški župan se jima je pridružil v Postojni. Odločili so se, da Pivke ne bo obiskala celotna delegacija, ker je preveč nevarno.

Šole jutri zaprte

Premierka in minister sta dodala, da bo varneje, če šolarji jutri ostanejo doma. "Naša naloga je najprej zagotoviti varnost," je poudarila Bratuškova. Pouk je za jutri tako odpovedan na obeh postojnskih srednjih šolah, kot kaže bo odpovedan tudi na osnovnih šolah.

Bratuškova je ob tem še pohvalila zdravnike, gasilce in vojake, ki se trudijo maksimalno. "V bolnišnici so razmere dobre, enako v domu upokojencev. Vsi so maksimalno angažirani, gasilci in vojaki pomagajo kar se da." Pohvalil jih je tudi Jakič: "Zahvala vsem, ki že dva dni in noči skrbijo, da bi bilo stanje kolikor toliko dobro." Minister se je strinjal s premierko in poudaril, da treba najprej poskrbeti za varnost ljudi, ocenjevanje škode pa bo prišlo na vrsto po tem. "Kot se vidi do sedaj, bo škoda ogromna, gre za naravno katastrofo in bo država morala pomagati tudi s finančnimi sredstvi."

Ponoči nove težave

Predstavnik Elektro Primorska je povedal, da opravljajo Sizifovo delo, saj je po včerajšnjem delu prišlo do novih zapletov in težav. "Čim bomo našli napako, bomo pristopili k odpravi, ker s tem rešimo 6.000 odjemalcev v mestu Postojna. Zagotavljam, da bomo dali vse od sebe, da do večera zagotovimo električno energijo v mestu, medtem ko bo na podeželju to trajalo dlje časa."

Včeraj zvečer je z enega daljnovoda padla žica na avtocesto, zato je bila Primorska avtocesta nekaj časa zaprta. Drugi daljnovod, ki je hkrati glavni napajalni, pa je spet v okvari. Včeraj so ga sicer uspeli usposobiti, a je čez noč spet odpadel.

Tudi škoda v gozdovih je katastrofalna. Postojnski gozdarji je še niso podrobneje ocenili, saj poudarjajo, da je odhod v gozd v teh vremenskih razmerah lahko smrtno nevaren. Počakali bodo, da se razmere umirijo.

Potrebno prekuhavanje vode

Javno podjetje Kovod Postojna, ki s pitno vodo oskrbuje občini Postojna in Pivka, obvešča porabnike, da je vodo v prehranske namene potrebno preventivno filtrirati in prekuhavati. Ukrep velja do preklica. Prav tako naprošajo porabnike, naj vodo porabljajo varčno.

Komentarjev 11
  • 1111 19:27 02.februar 2014.

    skeptik a te je zabolelo? ...si len vojaček ali gnil politik ? ...eh škoda besed...

  • dragec 18:24 02.februar 2014.

    Kaj si nori, vem, da so se janševci palili na njihovega plešca, da se pale na Alenko, to pa ?????????

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 15:18 02.februar 2014.

    Zaprosi za malo pameti,da boš nehala podpirat kriminalce.