Slovenija
2756 ogledov

Vse kaže, da bodo maske spet obvezne

koronavirus COVID-19 SARS-CoV-2 virus Slovenija razkuževanje
1/2
Epa
Vlada danes predvidoma z ukrepi za preprečitev ponovnega širjenja novega koronavirusa

Vlada bo na današnji seji predvidoma sprejela nekatere ukrepe za zamejitev ponovnega širjenja novega koronavirusa v državi. Že v torek je državni govorec Jelko Kacin omenil vzpostavitev centrov za karanteno ter možnost ponovne obveze nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih.

Na torkovi novinarski konferenci, namenjeni predvsem naraščajoči zaskrbljenosti med prebivalstvom nad stanjem okužb v sosednji Hrvaški, je Kacin poudaril, da danes ne pričakuje drastičnih ukrepov, ampak predvsem poenotenje o prihodnjih ukrepih. Že v torek popoldne se je sestala vladna posvetovalna strokovna skupina za covid-19, vlada pa bi danes lahko odločala o morebitnih predlogih, ki bi jih pripravila strokovna skupina.

Med ukrepi, ki jih je Kacin omenil kot nujne, bi lahko bila vzpostavitev centrov za karanteno oseb, ki se vračajo v Slovenijo iz držav z velikim številom novih okužb z novim koronavirusom, zaradi česar jih je naša država že uvrstila na t.i. rdeči seznam. "Do konca tega tedna potrebujemo karantenski objekt. Enega v vzhodnem delu države, enega pa na zahodnem, v katera bomo sproti nameščali ljudi, jih izolirali in omogočili, da zamejimo" širjenje okužbe, je pojasnil.

koronavirus COVID-19 SARS-CoV-2 virus avtobus | Avtor: Epa Epa

Na t.i. rdeči seznam bo vlada tako danes na pobudo notranjega ministra Aleša Hojsa predvidoma uvrstila Albanijo in Portugalsko. Kot je Kacin dodal v oddaji 24ur zvečer na POP TV, je Hrvaška za zdaj zagotovo varna država, bodo pa tudi v prihodnje vztrajali pri visokih varnostnih standardih.

Tudi predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je v torek pojasnil, da je epidemiološka slika na Hrvaškem kljub zadnjim povečanjem števila okužb z novim koronavirusom podobna stanju v Sloveniji.

Kacin in Fafangel sta tudi znova izpostavila potrebo po vzpostavitvi mobilne aplikacije, ki bi opozarjala ljudi, če so prišli v stik z okuženimi. "Osebno kot turist z Zahoda ne bi šel na dopust v državo, ki take aplikacije nima, kajti potem taka aplikacija ne koristi. Če želimo pomagati našemu turizmu, moramo imeti tudi aplikacijo," je dodal Kacin.

Komentarjev 15
  • sam50 11:01 24.junij 2020.

    In to verjetno eno in isto od prve minute,ker je na embalaži pisalo,da je za enkratno uporabo....

  • Avatar Lion007
    Lion007 10:18 24.junij 2020.

    Pravilno!!! Jaz jo osebno nosim že od marca.

  • Avatar ovca
    ovca 10:13 24.junij 2020.

    Maske bodo obvezne toliko casa,dokler ne bodo vseh unovcili. In,ce se bo pokazala priloznost za nabavo novih mask po oderuskih cenah,se bo obvezno nosenje mask podaljsalo 🙂. Matematika hitrih zasluzkarjev pri koritih je zelo enostavna 😁.