Slovenija
67 ogledov

Kotiček za slepe in slabovidne

Bibliotekarka Dani Jurgec demonstrira branje z elektronskim povečevalom. Žurnal24 main
V splošnem oddelku Osrednje knjižnice Kranj bo predstavitev kotička za slepe in slabovidne. S pomočjo petih različnih pripomočkov za branje bodo ti lahko zdaj prebirali precej več gradiva.

Vrednost naložbe znaša 9500 evrov.

Namen
"Zdi se nam prav, da knjižnica omogoči dostop do gradiva vsem prebivalcem," je povedal direktor Osrednje knjižnice Kranj Viljem Leban in dodal, da so tovrstne aparature v razvitejših okoljih že standardna oprema. Podatkov, koliko članov je slepih in slabovidnih, v knjižnici sicer ne zbirajo, vedo pa, da jim gradivo prinašajo sorodniki.

Od zdaj pogosteje
V knjižnici pričakujejo, da se bo obisk slepih in slabovidnih zaradi novih pripomočkov povečal. Slabovidnim bo na voljo oprema za branje povečanega tiska, povsem slepim pa poseben predvajalnik zvočnih knjig. Edina pomanjkljivost je, da jih prav veliko v ustreznem formatu in slovenskem jeziku še ni, le v tujih, ugotavlja bibliotekarka Dani Jurgec.

Novosti se dobro primejo
Da se novosti v kranjski knjižnici dobro primejo, dokazujeta knjigomata v splošnem oddelku. Po približno pol leta ju za izposojo in podaljševanje uporablja vse več obiskovalcev. "Še posebno med mladimi sta se dobro prijela," ugotavljajo v knjižnici. Vračanje knjig zaradi prostorske stiske za zdaj ni možno.

Velik zalogaj
Osrednja knjižnica Kranj ima sicer še dva knjigomata v pionirskem oddelku, vendar pa na zagon še čakata, saj morajo pred tem knjige opremiti z ustreznimi nalepkami
za brezžično identifikacijo RFID. Predvidevajo, da bodo nalogo izpeljali septembra. "Za kako obsežen zalogaj gre," pove finančna plat naložbe.

Ni poceni
En knjigomat stane 20 tisoč evrov. Samo za opremljanje gradiva v splošnem oddelku so lani porabili 28 tisoč evrov. "Letos bomo v splošnem oddelku opremili še glasbeno in filmsko zbirko, kar bo stalo okrog tri tisoč evrov, ter pionirski oddelek, kjer bo stroškov za dodatnih dvajset tisočakov," je še povedala Aljoša Grilc.

Bralni pripomočki za slepe in slabovidne

Samodejni čitalnik myreader omogoča do 45-kratni razpon povečave.

Smartview xtend je klasično elektronsko povečalo s pomično mizico, ki omogoča pregled slik, branje časopisa in knjig, pisanje čekov in reševanje križank.

Prenosno elektronsko povečalo pocketviewer je tako malo, da ga lahko, držimo v roki, zato si z njim olajšamo branje pri vsakdanjih opravilih.

Predvajalnik zvočnih knjig v formatu daisy omogoča predvajanje do 50 ur posnetih besedil, poslušalec pa se lahko pomika po poglavjih, straneh in odstavkih.

Pet lup ergoline omogoča do šestkratno povečavo besedila, opremljene so z žarnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.