Slovenija
17 ogledov

Kovačič: "Nisem ravnal koruptivno"

Matjaž Kovačič je že potrdil, da so pogajanja o prevzemu v zadnji fazi. (Foto: B Žurnal24 main
Nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič zanika, da bi v primeru nakupa delnic elektropodjetij ravnal koruptivno, kar trdi protikorupcijska komisija.

Banka je s poslom le opravljala dejavnost, za katero je bila tudi ustanovljena, pravi Kovačič. Zapisal je, da je presenečen nad "grobim načinom obtoževanja o koruptivnem dejanju". Meni, da ni ravnal koruptivno in da tudi ni nobenih znakov koruptivnih dejanj.

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da sta Kovačič in Manja Skernišak pri odločitvi za nakup delnic elektropodjetij od družbe Kandela kršila akte Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) ter s tem izkazala znake koruptivnih dejanj. NKBM je po navedbah komisije prek povezanih oseb zagotovila ključna sredstva podjetju 3Lan za plačilo are za nakup delnic Večera.

Banka je po Kovačičevih navedbah izvedla posel, ki je sodil v njeno registrirano dejavnost. "Posel finančnega posrednika je naredila po primerljivih pogojih obrestne mere za takšne posle in na koncu tudi uspešno poplačala financiranje klienta. Posel je bil izveden po primerljivi ceni financiranja in zaključen brez kakršnekoli škode za banko, kar so pokazali tudi vsi opravljeni pregledi," je zapisal Kovačič.

Dobil drugačno poročilo

Meni tudi, da je javna objava njegovih pojasnil protikorupcijski komisiji, ki jih je komisija objavila na svoji spletni strani, neustrezna.

Poleg tega opozarja, da je mnenje komisije, ki mu ga je komisija poslala, da bi nanj odgovoril, drugačno od zdaj objavljenega. V prvem mnenju po Kovačičevih navedbah namreč komisija eksplicitno ugotavlja, da koruptivnih dejanj pri spot nakupu in terminski prodaji delnic niso zaznali, zdaj pa da ugotavlja, da so delovali koruptivno.

NKBM bi lahko bila udeležena pri morebitnem nakupu Večera le ob predlogu direktorja Večera, naj pomembna podjetja s Štajerske, med njimi tudi NKBM, odkupijo Večer, pravi Kovačič. "Tudi tega verjetno ne moremo šteti za koruptivna dejanja (ali pač?)," je še zapisal.



Komentarjev 2
  • Lavdan 19:34 21.avgust 2012.

    Ali poznate koga, ki bi priznal.

  • izvedenec 19:00 21.avgust 2012.

    kaj nisi, ti goljuf!