Slovenija
9194 ogledov

Kovačič: Tudi to glasovanje ni bilo pošteno, zato se bo pritožil

Vili Kovačič
1/2
Anže Petkovšek Vili Kovačič
Tudi vnovično glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru ni bilo pošteno, je prepričan pobudnik referenduma Vili Kovačič.

Zatrdil je, da je vladajoča politika v zadnjih letih delala v smeri zmanjševanja verodostojnosti referendumov. O vnovični pritožbi se bo odločil, ko bo videl, kakšno bo razmerje med za in proti.

Kovačič nad podatkom o volilni udeležbi ni razočaran, ker "približno čuti, kakšno je stanje demokracije v Sloveniji".

Vsi napori vladajočih v zadnjih letih so šli po njegovem prepričanju v smer, da se udeležba zmanjšuje. Spomnil je na primer na izkušnjo z nespoštovanjem referenduma o delovnem času trgovin.

referendum drugi tir Drugi tir Slovenija Vili Kovačič spet pogorel: Referendum tudi tokrat ni uspel

"Referendumi izgubljajo na kredibilnosti zaradi nekredibilne politike," je prepričan Kovačič.

Vili Kovačič in Lucija Ušaj | Avtor: Anže Petkovšek Na vrhovnem sodišču javna obravnava v presoji zakonitosti referenduma o drugem tiru. Pred sodniki so pričali pobudnik referenduma Vili Kovačič, premier Miro Cerar in vodja projekta drugi tir Jure Leben. Anže Petkovšek

Ta trend je skušal s svojimi prizadevanji ustaviti, a kljub temu tudi ta referendum po njegovem prepričanju ni bil pošten.

Na referendumu je po preštetih 99,37 odstotka glasov proti zakonu glasovalo 50,06 odstotka volivcev, za pa 49,96 odstotka. Zaradi nedoseženega kvoruma 20-odstotne udeležbe (ta je bila po delnih neuradnih podatkih 14,96-odstotna) sicer zakon ni bil zavrnjen.

"To je zelo dobro. Računal sem, da bo tako. Kvorum me pa ne zanima - ker je degeneracija demokracije," je po objavi rezultatov dejal Kovačič.

Upa, da bo rezultat ostal njim v prid, pri tem pa ocenjuje, da je bila kampanja "medijsko izrazito neenakopravna", od prvega glasovanja se po njegovih besedah ni spremenilo nič, kvečjemu je šlo na slabše.

O izjavi premierja, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja, da so po referendumu "zdaj dobili zeleno luč, da se bo drugi tir po tem zakonu gradil", je Kovačič dejal, da je prav Cerar dal leta 2013 rdečo luč demokraciji in se v zvezi s tem ne bi smel niti oglasiti.

Kovačič se bo na izid referenduma ne glede na končni rezultat pritožil, "ker je ureditev izrazito v škodo državljanov". "Prihaja do blatenja zaradi šestih milijonov za referenduma, a smo želeli glasovanje skupaj z volitvami. Pozival sem, naj zakon umaknejo. A oligarhi se nikoli ne zmotijo oz. ne dopustijo, da bi narod videl, kako so se zmotili," je dejal.

Pričakuje, da bo pritožba zamaknila začetek izvajanja zakona globoko v julij. To po njegovih besedah pomeni, da ta parlament in ta vlada cilja nista dosegla. "To je bil pa moj cilj. Čeprav glede demokracije še mnogo, mnogo manjka. To dela nas še čaka," je že pred razglasitvijo izida dejal Kovačič.

Infrastrukturni minister, ki opravlja tekoče posle, Peter Gašperšič je po današnjem referendumu o zakonu o drugem tiru dejal, da "računa na to, da je bilo to glasovanje zadnji korak na poti do uveljavitve zakona". "Žal s tem izgubljamo prepotreben čas, ki bi ga lahko koristno uporabili za uveljavitev tega projekta," je poudaril.

Peter Gašperšič | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Po njegovih besedah je tudi nizka udeležba na referendumu pokazala, da si volivci drugega glasovanja niso želeli, da je bilo vse povedano na prvem.

Gašperšič si nadeja, da se bo po uradni razglasitvi rezultatov zadeva hitro odvijala naprej. Da se bo z zakonom DZ čim prej seznanil in da bo zakon začel veljati. Glede novih pritožb pa računa, da ne bodo imele več osnove, da bi jim bilo ugodeno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • dragec 11:43 14.maj 2018.

    Vili čaka na navodila JJ

  • jakec1575 11:04 14.maj 2018.

    Rezultat referenduma pove, da vsi vemo, da je zakon namerno napisan tako, da financiranje ni predmet javnih razpisov in nadzora nadzornih funkcij. Vsi vemo, da država rabi 2 tir in vsi vemo, da klika to izkorisca za se eno krajo ...prikaži več stoletja. torej sedaj ne moremo reci vec niti tega. kraja stoletja namrec. pozorno bom spremljal in sam osebno ovadil gaspersica in cerarja kot obcan, ce bo prislo do kraj. kljukca bosta sla sedet tako ali drugace. ce bosta pa civkala, pa tudi ostali. unicevalci države.

  • borut08 10:29 14.maj 2018.

    Kaj se niso dogovorili koliko bo kdo pokradel pa sedaj izsiljujejo z referendumi?Pri TES 6 sose dogovorili in ni bilo nesporazumov,je pa zanomivo kako je taksen star clovek kot Kovacic se vedno motiviran za pocet zdrahe,hinavski in lazniv oz.vse za politiko.