Slovenija
24 ogledov

Kovinarji bodo stavkali doma

Slovenija 16.01.2013 protestni shod Sindikata kovinske in elektroindustrije Slov Saša Despot
Članice in člani sindikata Skei so na včerajšnjem protestu delodajalcem vzklikali, da so lopovi, ter zahtevali dostojanstvene plače in življenje.

"Odzivi delodajalcev so med pogajanji vedno enaki," o stališču Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), da bi zvišanje plač lahko pomenilo selitev industrije v tujino, meni predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Lidija Jerkič. Dodaja, da so se plače v omenjenih panogah vedno usklajevale manj, kot bi se lahko.

Za delodajalce nerealno

V Skei zahtevajo, da podjetja elektroindustrije plače zvišajo za 6,5 odstotka. V kovinski industriji hočejo 7,5, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa devetodstotno zvišanje. "Zahteve so realne in temeljijo na poslovanju podjetij," trdi Jerkičeva. V GZS opozarjajo, da so gospodarske napovedi neugodne. Zahteve po dvigovanju plač "brez realnih možnosti, ki jih dopuščajo podatki in napovedi o poslovanju celotnih panog", naj bi zato ogrozile številna podjetja in delovna mesta. Pogajanja o plačah so se v elektroindustriji že začela; kovinarji naj bi stališče o pogajanjih sporočili danes, medtem ko se livarji še niso odzvali. Sindikate v posameznih podjetjih vodstvo Skei poziva, naj se za plače ne pogajajo individualno, saj želijo izpogajati spremembo kolektivne pogodbe.

V stavko z javnim sektorjem

Jerkičeva poudarja, da lahko stavko, ki so jo napovedali za 23. januar, preprečijo le uspešno zaključena pogajanja: "V stavko so nas prisilili. Do srede je še nekaj časa, da dosežemo dogovor." Stavkalo naj bi okoli dvajset tisoč zaposlenih v panogi, ki sicer zaposluje 86 tisoč ljudi. "Način poteka stavke po zakonu določi sklicatelj. Tokrat bomo prvič stavkali od doma," pravi Jerkičeva. To bodo storili, ker naj bi ob zadnji stavki nekateri delodajalci delavcem preprečevali vstop v podjetja ali odhod na malico. Ker stavka ne bo plačana, bi bil prihod na delovno mesto za stavkajoče dodaten strošek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.