Slovenija
14806 ogledov

Bizarna novinarska konferenca Alojza Kovšče

Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta epa
Predsednik državnega sveta Alojza Kovšca je najavil kandidaturo za predsednika republike, če bo dobil podporo kakšne politične stranke ali širšo podporo volivcev.

"Za predsednika RS sem pripravljen kandidirati le s podporo širšega kroga političnih strank, gibanj in prodornih izpostavljenih posameznikov. En sam ne zmore veliko, skupaj pa smo močnejši in najmočnejši," je Kovšca dejal ob najavi kandidature. "Menim, da sem dovolj javno prepoznan, da lahko dobim to podporo."

Na vprašanje, katera izmed političnih strank ga podpira, je Kovšca dejal: "Če bi to vedel, bi kandidaturo formalno vložil." 

"Pri zbiranju podpisov se kandidati sprenevedajo"

"Pri zbiranju podpisov se večina kandidatov spreneveda. Da bi osebno angažiral tisoče volivcev in da bi fizično dali podpisi in jih zbrali, je praktično nemogoče. Brez podpore političnih strank je to nemogoče izvesti. Razen za nekoga, ki ima veliko denarja in si lahko plača profesionalni štab, da to počne za njega. Potrebna je logistika. Zato mislim, da je sprenevedanje, da je nekdo neodvisen kandidat, v ozadju pa stranke delajo vse za zbiranje podpore, nepotrebno," pravi Kovšča, ki je predsednik državnega sveta, nekdanji predsednik stranke GAS in sedanji podpredsednik stranke Konkretno. 

Računa predvsem na volivce "za katere je delal v DS-ju" : kreditojemalce v švicarskih frankih, izbrisane podjetnike, lastnike podrejenih obveznic, obrtnike, invalide …

Kovšca je rojen leta 1965 v Čapljini. Maturo je opravil na ljubljanski Vojaški gimnaziji Franca Rozmana-Staneta, nato pa študiral na Vojaški akademiji v Beogradu in Banja Luki. Prostovoljno je malo pred diplomo, 2. junija 1988, zapustil JLA. Leta 1996 je na ljubljanski Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo ob urarskem delu pri 31 letih diplomiral iz obramboslovja in prejel študentsko Prešernovo nagrado. Kasneje se je še dodatno izobraževal kot urar in zlatar. 

Predsedniško kandidaturo so napovedali tudi podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, nekdanji zunanji minister Anže Logar, odvetnica Nataša Pirc Musar, župan Kočevja Vladimir Prebilič, nekdanji evropski poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl, psihoanalitičarka Nina Krajnik, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši, zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar, predsednik Stare pravde Ludvik Poljanec, filozof Aleš Ernecl, predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna, ginekologinja Sabina Senčar, kandidat civilnodružbenega gibanja Zdrava družba Boris Vene in Vardist Ivan Bolfek.

Kovšca je znan tudi po svojih tvitih, velikokrat politično nekorektnih.

Komentarjev 18
  • sam1 12:52 30.avgust 2022.

    Najmanj škode bo,če se vrne nazaj menjavati baterije od ur.....

  • endrug 15:11 26.avgust 2022.

    In javno fehta za podporo strank. Verjetno SDSa. A ne more lobirat?

  • munja 15:08 26.avgust 2022.

    Med vsemi naštetimi ni kandidata, ki bi ga lahlo volil brez pomislekov.