Slovenija
51 ogledov

Kozina spremenil obtožnico

Sojenje Bavčar in Šrot Žurnal24 main
Spremenjena obtožnica Lipovca in Bajrovića bremeni le še ponarejanja listin in pomoči pri kaznivem dejanju. Na sodišču tudi Šrot in Bavčar, pričal Dušan Zorko.

Tožilec Jože Kozina je v sojenju zaradi preprodaje delnic Istrabenza po priznanju vložil spremenjeno obtožnico za odvetnika Branka Lipovca in lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića. "Priznanje je simbolno, ampak hvalevredno dejanje v današnjih razmerah," je ob tem dejal Kozina. Obtožnica ju sedaj bremeni le še ponarejanja listin in pomoči pri tem kaznivem dejanju. Postopek proti njima je sodisce z današnjim dnem zaključilo. Čaka ju le še izrek sodbe, ki bo 8. aprila.

Zapor in po 25 tisoč evrov kazni

V primeru, da bi prišlo do naroka o izreku kazenskih sankcij in priznanja krivde, bi tožilstvo za Lipovca predlagalo izrek pogojne obsodbe sedmih mesecev zapora s poskusno dobo dveh let in 25.000 evrov denarne kazni.

Za Bajrovića bi Kozina predlagal pogojno zaporno kazen v višini osmih mesecev in poskusno dobo dveh let ter denarno kazen v višini 25.000 evrov, za pravno osebo Sportina pa denarno kazen v višini 50.000 evrov.

Bajrovićeva zagovornica Anka Kozamernik je dejala, da je delni umik obtožbe za pomoč pri zlorabi položaja za njeno stranko korekten, glede spremenjenega očitka o ponarejanju pa meni, da je ta prav tako skladen s pričanjem obtoženega. Da je spremenjena obtožnica utemeljena, se je strinjal tudi zagovornik Lipovca Samo Ilc.

Na sodišču tudi Šrot in Bavčar

Na sojenje sta prišla tudi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot in nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar. Nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Kristijan Sušinski je zaradi poškodbe v avtomobilski nesreči začasno izločen iz postopka.

Prišel je tudi Dušan Zorko, katerega zaslišenje je predlagal Kozina. "Nikoli nismo trdili, da nismo oškodovani," je povedal Zorko. "Potem smo pooblastili pooblaščenca, ki je preveril in po strokovnem pregledu smo ugotovili, da obstaja velika verjetnost, da je bila pivovarna oškodovana."

O odškodninskem zahtevku

Kot je pojasnil, je postopek proti pivovarni sprožila tudi davčna uprava, zato so najeli davčne svetovalce. "Davčna uprava je pivovarni želela pripisati okoli 25 evrov dohodkov, ki jih v družbi do takrat nismo zaznali," je pojasnil. "V naši dokumentaciji smo imeli zabeleženega za okoli 3 mio evrov kapitalskega dobička." Za vložitev odškodninskega zahtevka so se po njegovih besedah odločili potem, ko je obtožnica zoper Šrota in Bavčarja postala pravnomočna.

Bavčarjevega zagovornika Marka Bošnjaka je zanimalo, kateri dokument so dodatno odkrili, da jih je prepričal v vložitev zahtevka. "Če ste bili dotlej prepričani, da škoda ne obstaja," je vprašal. Zorko je odgovoril, da se točno ne spomni. "Pivovarna nikoli ni spreminjala svojega stališča in zavez, da skrbimo za to, da naši delničarji ne bi bili oškodovani."

Komentarjev 3
  • PasjiDrekiVsepovsod 20:26 26.marec 2013.

    Kaj se dogaja? Korupcija, kaj pa.

  • PasjiDrekiVsepovsod 20:25 26.marec 2013.

    Ej ko vidim te Sluzavce Šrote mi gre na kozlanje.Prave podlasice.

  • franke 15:35 26.marec 2013.

    PA KAJ SO SPET IZNAŠLI. PA TO NI RES . KAJ SE DOGAJA Z NAŠIM SODSTVOM. KAKO JE LAHKO NEKDO KAZNOVAN ZA KRAJO 25 MIO € SAMO S POGOJNO KAZNIJO. PA KAJ STE VSI NORI. LJUDJE KJE STE , GREMO NA ULICE.