Slovenija
142 ogledov

KPK brez obeh namestnikov

Predstavitev nove KPK
1/2
Saša Despot
Kadrovanje na KPK. Odstopila podpredsednika.

"Jaz bom vztrajal," je bil jasen Boris Štefanec, novoizvoljeni predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), tudi po novici, da sta njegova soizvoljena podpredsednika Darko Stare in Jurij Ferme že odstopila.

Predsednik republike Borut Pahor je Štefaneca še enkrat prosil, naj te okoliščine tudi sam temeljito presodi in oceni, ali še obstajajo možnosti za njegovo uspešno delo in uspešno delo komisije. Štefanec je Pahorju in nam odgovoril z besedami "odstopil ne bom" ter dodal, da bo jutri povedal vse. Urad predsednika republike je namreč za jutri v njegovem imenu sklical izjavo za javnost.


Štefanec ne vidi nič spornega v tem, da je bil še do nedavnega član stranke Pozitivna Slovenija. Dejal je, da ga izvršni odbor stranke verjetno sploh ni poznal, saj v stranki ni bil aktiven.

Da Štefaneca osebno ne pozna, je dejal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Ta je poudaril, da ima večina ljudi določene simpatije, in se vprašal, ali je kje kdo, ki je do politike popolnoma indiferenten.

Stare dvomi v poštenost izbire

Darko Stare je v svoji odstopni izjavi zapisal, da ni več prepričan v to, da je bil postopek izbire in imenovanja pošten in korekten. Meni, da to lahko pomeni, "da ni nujno, da smo bili v resnici izbrani in imenovani najboljši izmed prijavljenih kandidatov, kar je nepošteno do drugih kandidatov". "Ni pa dvoma, da je bil postopek zelo netransparenten, kar je v današnjem času in še posebej v primeru postopkov izbire in imenovanja članov senata KPK – preprosto povedano – nesprejemljivo," je še zapisal v odstopni izjavi predsedniku republike. Celotno odstopno izjavo Stareta lahko preberete tukaj .

Fermeta zmotil dvom v izbrane

"Razlogi moje zahteve in odstopa od tega, da nastopim delo, za katerega sem bil imenovan, so okoliščine, ki so po imenovanju KPK v javnosti dobile tako vsebino, ki ni dobra popotnica uresničevanju nalog, ki bi bile pred mano kot članom novega senata KPK," je zapisal Ferme. Obenem je novim članom zaželel popotnico brez trohice dvoma v izbrane tako s strani predsednika kot s strani vladajoče koalicije.

Pirnat: Stvar je že dovolj napeta

Iz predsednikovega urada so sporočili, da bodo v naslednjih dneh proučili pravne vidike odstopa obeh novoimenovanih članov senata KPK in možne rešitve. Pravnik Rajko Pirnat pojasnjuje, da bo za imenovanje novih namestnikov najverjetneje treba izpeljati nov postopek, saj je bil z aktom imenovanja Fermeta in Stareta izbirni postopek končan.

Možnost, da bi predsednik republike sklep o imenovanju obeh enostavno preklical in na njuno mesto imenoval dva izmed še preostalih štirih kandidatov, ki jih je izbirna komisija ocenila kot primerne za namestnika predsednika KPK, se Pirnatu ne zdi verjetna. "Mogoče bi lahko izumljali neke nove postopke, vendar je stvar že zdaj dovolj napeta," dodaja.

Do imenovanja novih namestnikov bosta to delo opravljala zdajšnja namestnika v odstopu Rok Praprotnik in Liljana Selinšek, saj Ferme in Stare svojega mandata še nista nastopila.

Komentarjev 43
  • dragec 16:05 12.marec 2014.

    Skot,jebali te njegovi psi.

  • mph 15:48 12.marec 2014.

    Do neke mere ti dam prav, levaki. Namreč na oblasti imamo pretežno ljudi, ki se definirajo za leve, pa nimajo pojma kaj to pomeni. Drugače pa so vaši desni bili zelo dobri učitelji. Kakor obrnemo .... 1000x boljše imeti take ...prikaži več levake kot pa vaše.

  • dragec 11:45 12.marec 2014.

    JANŠA, IZPOLNILA SE BO TVOJA ŽELJA, UKINILI BODO TO KPK