Slovenija
4476 ogledov

KPK ugotovil, da je Janša kršil zakon. To odgovarja.

Janez Janša Flickr
Janez Janša je s svojim glasovanjem o imenovanju Francija Matoza v DUTB znašel v nasprotju interesov, hkrati pa teh okoliščin ni razkril Vladi RS.

Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je ugotovila, da se je predsednik vlade Janez Janša pri glasovanju o imenovanju neizvršnega direktorja upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) znašel v nasprotju interesov in ravnal v nasprotju s 37. členom Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK).

Postopek v zvezi s kadrovskimi menjavami na mestih izvršnih in neizvršnih direktorjev DUTB je zaznal sum kršitve nasprotja interesov. KPK je ugotovil, da je Janez Janša na seji vlade 22. julija 2021 glasoval za sklep, da se za neizvršna direktorja upravnega odbora DUTB imenuje Francija Matoza in Gregorja Planteua.

Matoz z imenovanjem v DUTB pridobil premoženjsko in nepremoženjsko korist

S tem imenovanjem je Franci Matoz pridobil premoženjsko in nepremoženjsko korist v obliki prejemkov in funkcije v DUTB. ''Ker med predsednikom vlade in imenovanim obstaja poslovni stik (Franci Matoz je v več pravnih postopkih odvetnik predsednika vlade in odvetnik Slovenske demokratske stranke, katere zakoniti zastopnik je predsednik vlade), se je predsednik vlade z glasovanjem o imenovanju Francija Matoza znašel v okoliščinah, ki pomenijo dejansko nasprotje interesov, pri čemer ni storil vsega, da se temu nasprotju interesov izogne. S tem je ravnal v nasprotju s 37. členom ZIntPK,'' so sporočili iz KPK.

Ugotovitve Komisije so pravnomočne, saj Janez Janša zoper njih ni sprožil upravnega spora, prav tako v postopku ni podal izjasnitve. Po preteku roka za vložitev tožbe v upravnem sporu je sedaj Komisija objavila svojo odločitev.' 'Ob tem Komisija vnaprej zavrača vse morebitne neutemeljene in neupravičene očitke o tem, da je objava ugotovitev kakorkoli povezana s trenutnim predvolilnim časom, saj pri javnih objavah ravnamo v vseh primerih enako,'' so opozorili v KPK.

Obenem poudarjajo, da Komisija ni odločala o tem, kdaj in kako bo predmetna seja vlade potekala. Avgusta lani, ko je bil zaznan sum kršitev, je bil uveden postopek, ki je bil voden v skladu z vsemi vzpostavljenimi standardi.

Janša z odzivom na Twitterju

Janša se je na ugotovitve KPK odzval na Twitterju. ''Važno, da je bilo s popoldanskim "fušem" predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela za 20.000 evrov na mesec po mnenju KPK vse "ok", pa tudi s plačami in nagradami za 45.000 evrov na mesec Roberta Goloba v državnem podjetju,'' je zapisal premier.

KPK: Pomen instituta nasprotja interesov kot steber pravne države

Dolžno izogibanje nasprotju interesov je izjemno pomemben institut, saj gre za enega ključnih stebrov delovanja pravne države, zaupanja v demokratične institucije ter v transparentnost, enakopravnost in objektivnost odločanja v javnih zadevah in pri razpolaganju z javnimi sredstvi, sporočajo iz KPK.

Glasovanje za osebo, s katero ima uradna oseba poslovni stik, sodi med najbolj tipične okoliščine nasprotja interesov, ki povzroča najmanj dvom v objektivnost in nepristranskost celotnega postopka. ''Obravnavana oseba bi se morala v konkretnem primeru izločiti iz odločanja in o okoliščinah nasprotja interesov pisno obvestiti člane kolektivnega organa (vlade). Ker tega ni storila, v konkretnem primeru niso bili zagotovljeni niti najmanjši standardi nepristranskosti in objektivnosti odločanja v okviru opravljanja javnih nalog,'' še ugotavljajo v KPK.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 76
  • Avatar Leon
    Leon 08:50 06.april 2022.

    KORUPTANIJA ....https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/simic-in-sds-uredila-zvjezdanu-radonjicu-novo-funkcijo-957166

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 19:31 05.april 2022.

    24. aprila se bo videlo , da Slovenci nismo Madžari ...kljub temu da je Kalimero podoben Orbanu ... Zver pa izrezan József Szájer

  • leonardo 17:18 04.april 2022.

    Ja Janša, ti že veš, da je najboljša obramba napad. Ampak. Tebe naj ne skrbi Golobova plača ali honorar g. Vesela , ki ga je najbrž zaslužil ampak davkoplačevalski denar, ki si ga namenil TVOJEMU odvetniku, da te vedno vleče ...prikaži večče iz dreka ali pa Tvojo stranko. Kolikokrat po 100.000 tega denarja pa bi šlo temu tvojemu prijatelju in upniku v žep?če temu nekdo ne bo naredil konec! Ja in pa koliko ga je že pospravil za njegovo vseznanje?