Slovenija
2610 ogledov

Počivalšek ni zagotovil niti minimalnih standardov

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo.
Iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so sporočili, da so v okviru preiskav, povezanih z nabavami zaščitne opreme pri Geneplanetu ugotovili kršitev integritete ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. "Ugotovitve so pravnomočne," so dodali.

KPK  je v preiskavi opravila razgovore z obravnavano osebo in pričami ter celovito preverila vse okoliščine ravnanj z začetka epidemije. "Na podlagi vseh relevantnih dejstev je senat Komisije odločil, da so ugotovljene nepravilnosti takšne, da je šlo za kršitev integritete v skladu z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije," so na KPK zapisali v sporočilu.

Pojasnjujejo, da je minister Zdravko Počivalšek 18. 3. 2020 v telefonskem pogovoru tedanjemu direktorju Zavoda RS za blagovne rezerve (ZRSBR) Antonu Zakrajšku dal navodila, da zavod izvede plačilo 100-odstotnega avansa po pogodbi, sklenjeni med zavodom in družbo genEplanet za nakup ventilatorjev. " S tem je minister neutemeljeno posegel in vplival na delo ZRSBR, povzročil, da je bil določen ponudnik privilegiran (ostalim ponudnikom takšna obravnava ni bila omogočena), in presegel svoje pristojnosti."

KPK dodaja, da minister Počivalšek ni imel pristojnosti, da bi direktorju zavoda Zakrajšku dajal navodila glede" konkretnih plačil" pri izvedbi "konkretnih poslov". "Kot se je potrdilo v preiskavi, pa tedanji direktor ZRSBR brez izrecnega naročila ministra 100-odstotnega avansa ob zgolj 50-odstotni garanciji družbe genEplanet ne bi izplačal."

Minister se je že odzval

Minister za gospodarstvo  je v odzivu na ugotovitve KPK zapisal, da je bil njegov namen le zagotavljanje čim hitrejše dobave nujnih medicinskih pripomočkov. 

Počivalšek je na Facebooku zapisal, da odločitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) sprejema z mirno vestjo. Ob tem je priložil odgovor svojih pravnih zastopnikov Odvetniške pisarne Vrtačnik na osnutek ugotovitev KPK.

Kot so zapisali v odvetniški pisarni, Počivalšek ni mogel odločilno vplivati na ravnanje Antona Zakrajška, saj so slednjega k konkretnemu ravnanju zavezovale pogodbene aktivnosti. Ob tem so poudarili, da je bil klic Počivalška opravljen v času negotove situacije zaradi epidemije covida-19.

"KPK mi očita, da sem kršil integriteto, ker sem od gospoda Zakrajška zahteval, naj se drži določil pogodbe. Tega, da sem nekomu naročil, naj izpolni pogodbo, ki jo je sam predhodno podpisal, se res ne sramujem," je ob tem na Facebooku navedel Počivalšek. Označitev navedenega za kršitev integritete po njegovem mnenju več pove o KPK kot o njem.

Pojasnjujejo, da je minister Zdravko Počivalšek 18. 3. 2020 v telefonskem pogovoru tedanjemu direktorju Zavoda RS za blagovne rezerve (ZRSBR) Antonu Zakrajšku dal navodila, da zavod izvede plačilo 100-odstotnega avansa po pogodbi, sklenjeni med zavodom in družbo genEplanet za nakup ventilatorjev. " S tem je minister neutemeljeno posegel in vplival na delo ZRSBR, povzročil, da je bil določen ponudnik privilegiran (ostalim ponudnikom takšna obravnava ni bila omogočena), in presegel svoje pristojnosti."

Niso bili zagotovljeni niti minimalni standardi javnega naročanja

Kot so zapisali pri KPK, so tudi tukaj upoštevala resnost in izrednost situacije, "v kateri je bilo treba ravnati hitro in učinkovito ter je nujnost dobave zaščitnih sredstev narekovala tudi način izvedbe postopkov."

Prav tako komisija razume, da so v takšnih okoliščinah različni državni organi v postopkih pomagali ZRSBR, ki mu je bila dodeljena pristojnost za nabave zaščitne opreme. "Vendar pa je v času izrednih razmer, ki omogočajo večjo možnost morebitnih zlorab, treba na vsebino pomoči gledati restriktivno, saj ta ne bi smela predstavljati posega v postopke odločanja. Tudi v takšnih razmerah je treba ravnati odgovorno, transparentno in z visoko stopnjo integritete, pri čemer je ključno, da so v skladu z načelom enakopravnosti vsi ponudniki obravnavani na enak način," še dodajajo. 

Ponudnik privilegiran

Po njihovem he  bil določen ponudnik privilegiran. "Zaradi tega v postopkih, ki so bili zaradi nujnosti že tako izvedeni na najmanj transparenten način, niso bili zagotovljeni niti minimalni standardi javnega naročanj," poudarja KPK. 

"Komisija opozarja, da se s t"akšnimi ravnanji izniči načelo enakopravnosti in namen pravno reguliranih postopkov, ki naj bi zagotavljali objektivno presojo, krepijo pa se klientelizem, korupcijska tveganja in netransparentno odločanje v tovrstnih postopkih."

Četudi bi bil namen konkretnega ravnanja ministra zgolj zagotavljanje čim hitrejše dobave nujnih medicinskih pripomočkov, pa je bilo to storjeno na neprimeren način, so še zapisali na KPK in dodali, da bi lahko minister Počivalšek direktorju ZRSBR posredoval informacije o odobritvi bančne garancije, a bi se moral vzdržati podajanja kakršnihkoli navodil glede dejanj, ki so bila v izključni pristojnosti ZRSBR. "Če je minister menil, da je ZRSBR pri nabavah zaščitne opreme neučinkovit, bi lahko predlagal Vladi RS, da za vodenje teh postopkov pooblasti drug organ," so še zapisali. 

 

 
Komentarjev 19
 • Avatar jezeran
  jezeran 18:40 23.februar 2022.

  bo treba izgleda strelski vod ustanovit, ali pa da izginejo v jame

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 18:33 23.februar 2022.

  Zdravkota je sama dobrota, on vse dela kar je najboljše za Slovenijo, zdaj ima pa KPK za vratom. Grozno! Ha ha ha! Itak pa bo šlo tole spet mimo po parih dbneh. Nič se ne bo zgodilo, nihče ne bo odgovarjal.

 • Herkules 15:42 23.februar 2022.

  Moron kriminalni mora v tem letu na sodišče in nato v zapor, če ne nismo za EU in za lastno državo, saj vladavine prava ni! Dobesedno nam koruptivno vladajo kriminalci in idioti, najhujša možna kombinacija, redko dosežena, razen z izdajo volilcev!