Slovenija
19 ogledov

KPK presenečena nad odzivom Jankovića

Musar:''Doslej pritiskov na pooblaščenca še ni bilo.'' Žurnal24 main
Informacijska pooblaščenka od KPK zahteva, naj razkrije tonski posnetek pogovora z Zoranom Jankovićem. Ne pa z Janezom Janšo, ki zavrača pošto KPK.

Informacijski pooblaščenec je ugodil pritožbi več prosilcev zoper odločitev Komisije za preprečevanje korupcije, ki je zavrnila zahtevo za posredovanje tonskega posnetka pogovora z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Kot je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zapisala v sporočilu za javnost, se je komisija pri zavrnitvi zahteve sklicevala "na izjemo varstva sodnega postopka". "V času odločanja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o zahtevi za dostop do predmetnega postopka Upravno sodišče RS namreč še ni odločilo o tožbi zoper zaključno poročilo," je pojasnila.

A informacijska pooblaščenka ni sledila argumentom komisije. Komisija namreč v izpodbijani odločbi ni pojasnila, "v čem naj bi bila vsebina posnetka drugačna od že javno objavljene vsebine, ki izhaja iz dela zaključnega poročila, ki se nanaša na Jankovića, in kakšne škodljive posledice bi imelo razkritje tega dela posnetka za izvedbo postopka pred upravnim sodiščem", navaja Pirc Musarjeva.

Informacijski pooblaščenec je ugodil pritožbi prosilcev in odločil, da zahtevani tonski posnetek sicer res pomeni izjemo od prosto dostopnih informacij javnega značaja. "Vendar gre za informacijo, katere razkritje je v javnem interesu," je poudarila.

Jankovič odločitev sprejema "z veseljem"

Ljubljanski župan Zoran Janković "z veseljem" sprejema odločitev informacijskega pooblaščenca, ki je dopustil objavo tonskega posnetka pogovora med županom in predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Je pa Janković na današnjem pogovoru z novinarji izrazil tudi upanje na soočenje s predstavniki komisije na sodišču.

KPK: Presenteljivo pozdravlja odločitve

Na odločitev informacijskega pooblaščenca in odziv Zorana Jankovića glede javne objave posnetka se je odzvala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Zapisali so, da  so v postopku zahteve po dostopu do tonskega posnetka razgovora Zorana Jankovića pred senatom komisije pred tedni pozvali k zjasnitvi, ali dovoljuje njegovo objavo. A je takrat objavi posnetka izrecno nasprotoval. Zato so nad njegovim današnjim pozdravljanjem odločitev pooblaščenke presenečeni.

"Že vse od razgovora ima zavezanec v rokah tudi kopijo posnetka, kar pomeni, da bi jo kadarkoli po zaključku postopka lahko tudi sam posredoval javnosti. Komisija bo izvršila odločbo informacijske pooblaščenke po preteku ustreznih rokov," so še zapisali.

Komentarjev 4
  • PIKO5 21:47 07.maj 2013.

    za Slovenijo" jim nikoli ni bilo mar, do Slovenije, pa še kako, saj so si jo ponovno, po 1918 letu, tudi po leti 1991 prilastili rdeči srboslavski zombiji - zločinci, si jo podredili, jo izropali, nam najemajo kredite, ki izginjajo ...prikaži več na njihove račune po davčnih oazah, iztrebljajo Slovence, nam vedno znova "dovažajo" balkanske "sveže" sile (naenkrat se je našlo kar 25.000 izbrisanih, veliko je balkanskih pankrtov, ki so strogo balkansko srboslavsko usmerjeni in odločno proti nam Slovencem v Sloveniji).... Žalostno, vendar resnično!

  • dragec 14:43 07.maj 2013.

    ENAKO NAJ VELJA ZA OBA - NAJ SE OBJAVI POTEK IZJAV IN NAJ SE UPORABI V VODENJU POSTOPKOV PRED SODIŠČI

  • Stolp 14:28 07.maj 2013.

    Ah kaj bojo pa pri Jankoviću zanimivega zvedeli: 'odgovor je enak prejšnjemu' bo polovica njegovih izjav.