Slovenija
231 ogledov

KPK: Ravnanje ni bilo v skladu z integriteto

Jure Kač mediaspeed
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da postopek imenovanja Jureta Kača na mesto direktorja paradržavne DRI – nekaj časa se ga je omenjalo tudi kot možnega infrastrukturnega ministra – ni potekal v skladu s pravili.

"Uradne osebe v postopku imenovanja generalnega direktorja DRI niso ravnale v skladu s pričakovano integriteto odgovornih oseb javnega sektorja," sporočajo s KPK. Poudarjajo, da so z ugotovitvami seznanili upravo in nadzorni svet družbe za razvoj infrastrukture (DRI) ter Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja z državnimi naložbami, ter jih pozvali naj jim posredujejo informacije o ukrepih.

Jure Kač je mesto direktorja DRI zasedel konec lanskega decembra, prijavitelji na KPK pa so pristojnim očitali, da so za imenovanje šefa družbe izbrali človeka brez potrebnih izkušenj. Pogoje, ki jih mora direktor ob imenovanju izpolnjevati, so sicer v statutu podjetja pred tem oklestili in kljub opozorilom strokovnjakov ostajajo zelo nizki.

"SDH je komisiji na poziv odgovoril, a kot je razvidno iz zapisnega, ukrepov v konkretnem primeru niso sprejeli," sporočajo s KPK.

Pod drobnogled so ga vzeli tudi delovni inšpektorji

Primer je pod drobnogled vzel tudi delovni inšpektorat, kjer pravijo, da niso ugotovil prekrška, pri tem pa poudarjajo, da nimajo pristojnosti za presojanje ustreznosti pogojev za zasedbo delovnega mesta, ki jih delodajalec predpiše.

Po naročilu DRI je moral inštitut za delo ljubljanske pravne fakultete izdelati strokovno mnenje o ustreznosti Kačevih delovnih izkušenj, ki ugotavlja podobno kot delovni inšpektorat. 

Iz SDH sporočajo, da so podrobno proučili vse podrobnosti primera. "Z odločitvijo inšpektorata in strokovnim mnenjem inštituta, specializiranega za tovrstna vprašanja, smo seznanili tudi KPK ter ob tem podali oceno, da ni zadostne vsebinske podlage za ukrepanje v tem primeru," poudarjajo. Andrej Pagon, šefa nadzornikov DRI, ki so Kača imenovali, za pojasnila ni bil dosegljiv.

Komentarjev 2
  • Jagijagi1 06:36 23.oktober 2014.

    Že po sihtu je videti da ni koristen!

  • allstarr111 22:14 22.oktober 2014.

    faaak a u te naši državi je sploh kdo ki je bil legalno imenovan kamorkoli ???Ne vem kaj dela policija, razen tega da lovi travarje in par lokalnih dilerčkov, tako golazen bi mogla lovit, te nam dobesedno kradejo ...prikaži več denar iz žepa, zraven pa so še arogantni in ne poznajo niti najmanjšega sramu. Mislm da bo treba začet državo vodit malo drugače, politiki odvzet vpliv na denar, al pa začet izvajat pravo demokracijo, vsak državljan odloča pač online referendumi dnevno, in neodvisna ljudska komisija ki se menja tako da ne more prit do korupcije. Če se koga zaloti pri korupciji pa tako zaporno kazen da se naslednji ki samo pomisli na to samo poserje, tam 15-25 let po potrebi lifetime.