Slovenija
79 ogledov

KPK se bo spravila nad Erjavca

Karel Erjavec Saša Despot
KPK bo uvedla postopek zoper Karla Erjavca, ker naj bi deloval neetično oziroma nezakonito pri odločanju o interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak.

"Komisija je na podlagi medijskih objav zaznala sume neetičnega oziroma nezakonitega vplivanja pri odločanju o interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak. Po navedbah medijev naj bi predsednik Desusa Karl Erjavec podporo interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak pogojeval z izdajo soglasja ministrice k imenovanju Mirande Vrh za direktorico Doma starejših občanov Ilirska Bistrica," so sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). 

Erjavec je danes v izjavi te sume zavrnil. 

Interpelacija kljub podpori Desusa ni bila uspešna, Kopač Mrakova ostaja ministrica, saj je proti njej glasovalo le 43 poslancev, za razrešitev bi jih moralo biti 46. 

Na domnevno izsiljevanje Desusa oziroma Erjavca pa je opozorila tudi Alenka Bratušek med sejo državnega zbora, ki je KPK in Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pozvala k ukrepanju. "In še nekaj pogojevati podporo ministrici z enim direktorskim mestom, jaz se sprašujem oziroma upam, da to našo razpravo posluša, gospod Štefanec, KPK mogoče tudi NPU, če to ni korupcija potem pa jaz res ne vem kaj korupcija je. Ukvarjajo se z enim političnim imenovanjem na politično funkcijo, direktorska funkcija je daleč od politične je treba izpolnjevati pogoje in, če držijo govorice oseba, ki jo silite na to mesto niti zakonskih pogojev ne izpolnjuje"

Alenka Kranjc Žnidaršič | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Nezakonito vplivanje tudi v Luki Koper

Na lastno pobudo bo KPK preverila tudi sum nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornega sveta Luke Koper dr. Alenko Žnidaršič Kranjc.

"V izjavah predsednice nadzornega sveta Luke Koper, dr. Alenke Žnidaršič Kranjc na TV Slovenija v oddaji Odmevi, dne 15. junija 2016, je zaznala sum nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornega sveta družbe s kapitalsko naložbo države s strani ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča ter s strani predsednika uprave SDH Marka Jazbeca. Domnevno naj bi minister nadzornici naročal razrešitev predsednika uprave Luke Koper, medtem ko je predsednik uprave SDH vplival na postopke prodaje podjetja Vinakoper, hkrati pa naj bi razpolagal s podatki, ki jih drugi delničarji niso imeli, kar bi morda lahko pomenilo celo sum zlorabe notranjih informacij," so sporočili iz KPK, ki jo vodi Boris Štefanec. 

Obe zadevi prednostno

Obe zadevi bo komisija obravnavala prednostno, saj imata znake protipravnega, neetičnega in nečastnega ravnanja, hkrati pa komisija ocenjuje, da je njuna obravnava v interesu javnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • izRODEk 07:39 17.junij 2016.

    To sem jaz prijavil. Poglejte stare objave, boste videli, sem konkretno navedel, kdaj, v katerem intervjuju se je Karli pohvalil z izhodiščem, kaj želi na sestanku koalicije doseči in potem, ko je prišel iz sestanka.Nič mu ne bo. Nihče ...prikaži več si ne upa na volitve.

  • dragec 01:13 17.junij 2016.

    Kaj pa tvoji ogbani SSDSS ovci

  • Ferluci 15:54 16.junij 2016.

    Je svojega denarja vreden, pa vendar; različna razmišljanja cmeralistov prepovedana. Torej važna je vladna (cmeralistična) pripadnost, ne glede na strokovnost in lastno mišljenje. Spet tolika opevanost etike, morali in ne vem kaj še.