Slovenija
23 ogledov

KPK: Slaba banka za zunanje izvajalce 12 milijonov evrov

DUTB Anže Petkovšek
Senat komisije za preprečevanje korupcije je včeraj potrdil končno poročilo v primeru Družbe za upravljanje terjatev bank d.d. (DUTB). Od ustanovitve do konca avgusta so za zunanje izvajalce porabili 12 milijonov evrov.

Družba za upravljanje terjatev bank d.d. je od ustanovitve do konca avgusta za zunanje izvajalce porabila 12 milijonov evrov. "Poudarjamo, da so v ta znesek všteta plačila tako zunanjim svetovalcem kot tudi vsem ostalim zunanjim izvajalcem, kar vključuje sodišča, notarje, storitve prevajanja ipd. ter tudi znesek, ki ga je DUTB za izvedbo računovodskih, poročevalskih in IT storitev vodenja tveganih postavk plačala Novi KBM in NLB," so zapisali na KPK.

Navajajo, da dosedanje delovanje slabe banke na področju najemanja zunanjih izvajalcev, kadrovanja ter nezagotavljanje sledljivosti in transparentnosti sprejemanja odločitev kažejo na slabo prakso in nedoseganje najvišjih standardov korporativnega upravljanja.

Komisija zato dvomi v učinkovitost izvajanja nadzora DUTB nad zakonitostjo, gospodarnostjo in učinkovitostjo procesov odobravanja kreditov in naložb v bankah, deležnih ukrepov po zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Na KPK še izpostavljajo, da njihovo poročilo, ki ga je senat potrdil včeraj, terja takojšnje ukrepanje. Svoje ugotovitve so že v začetku novembra posredovali premierju, ministru za finance in DUTB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.