Slovenija
9241 ogledov

KPK spet nad Janeza Janšo, tokrat zaradi ...

Janez Janša Epa
Komisija za preprečevanje korupcije je uvedla preiskavo zoper predsednika vlade glede kadrovskih menjav v DUTB.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je "na podlagi ugotovitev v predhodnem preizkusu v zvezi s kadrovskimi menjavami na mestih izvršnih in neizvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) zoper predsednika Vlade Republike Slovenije uvedla postopek preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov".

Postopek zoper Janeza Janšo je KPK uvedla zaradi "zaznanega suma kršitve določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), ki urejajo nasprotje interesov, in sicer v postopku imenovanja neizvršnega direktorja DUTB na Vladi RS".

Uvedba postopka preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov pomeni, da je KPK na podlagi doslej pridobljenih podatkov in dokumentacije zaznala sum kršitev v skladu z ZIntPK. "Pri tem Komisija poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev ZIntPK tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. Obravnavana oseba, ki je prejela obvestilo o uvedbi postopka preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov, bo imela v postopku preiskave vse pravice v skladu s predpisi, prav tako bo imela možnost pojasniti svoja ravnanja," so še sporočili. 

Več informacij do zaključka obravnave zaradi interesov postopka ne morejo podati. 

Na KPK so že avgusta potrdili, da na podlagi prijave, ki so jo prejeli maja letos, preiskujejo postopek v zvezi odpoklicem izvršnih direktorjev in imenovanjem vršilca doložnosti generalnega izvršnega direktorja DUTB Roberta Rožiča ter okoliščine imenovanj neizvršnih direktorjev oziroma članov upravnega odbora DUTB. Med temi je tudi imenovanje odvetnika Francija Matoza za glavnega neizvršnega direktorja DUTB. Matoza je nato upravni odbor družbe izvolil tudi za predsednika upravnega odbora. Matoz je namreč odvetnik Janeza Janše in stranke SDS. Poleg stolčka v DUTB Matoz sedi tudi v nadzornem svetu Luke Koper in Slovenskih železnic. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 37
  • bobubob 21:14 16.december 2021.

    Cepilni lažizem ponuja neomejene možnosti, oni pa kar še na stare načine....

  • bljitva 13:40 16.december 2021.

    kumanjare gotovi ste, nimate več za burek...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:33 16.december 2021.

    Toliko enih preiskav in postopkov proti Janezu a on še vedno ustoličen na vrhu države kateri dela nepopravljivo škodo.