Slovenija
162 ogledov

KPL: Pomembno, da bo kupec simpatičen Jankoviću

KPL Anže Petkovšek
Predvidoma jutri bo dokončno prodano podjetje KPL. Kdor ga kupi, dobi zraven koncesijsko pogodbo z občino, ki podjetju prinaša pol prihodkov, a le, če se ne zameri županu Zoranu Jankoviću.

"Najvišji ponudnik je s korupcijo obremenjeno bosansko podjetje MG Mind, ki sploh ni opravilo skrbnega pregleda, pa saj teh podatkov niti ne potrebujejo, ker so favoriti ljubljanskega župana," so govorice, ki so se razširile pred jutrišnjim predvidoma zadnjim krogom pogajanj. 

»Kdo je najvišji ponudnik, ne komentiram, MG Mind, o katerem se je že pisalo, pa je po mojih informacijah opravil skrbni pregled,« je povedal Veljko Jan, stečajni upravitelj CPL, ki je stoodstotni lastnik KPL. Je pa Jan potrdil, da je skrbni pregled opravilo šest podjetij, prišlo pa je osem zavezujočih ponudb. 

"Res je, ponudil sem največ"

Da so opravili skrbni pregled, je za naš portal potrdil tudi lastnik in direktor MG Mind Mladen Milanović, ki je povedal tudi, da je bil najvišji ponudnik. Od jutrišnjih pogajanj pa pričakuje le najboljše. 

O očitkih, da je na črni listi Svetovne banke, pa Milanović pravi, da gre za razpis, na katerem je sodeloval, a na njem ni zmagal, ter da črna lista pri Svetovni banki ne obstaja. Črna lista se temu res ne reče, je pa Svetovna banka zaradi nedovoljenega dogovarjanja z drugimi ponudniki podjetju onemogočila sklepanje pogodb na projektih, ki jih financira Svetovna banka. Prepoved sklepanja pogodb upoštevajo tudi regijske razvojne banke, tudi na primer EBRD, ki je financirala blok 6, prepoved pa velja do 13. avgusta 2016.

KPL | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zakonito ali ne, pomembno, da bo novi kupec simpatičen Jankoviću

Bo pa lahko kupec v precejšnjih težavah, če ga župan Zoran Janković ne bo maral. Mestna občina Ljubljana (MOL) ima namreč skladno s koncesijsko pogodbo pravico, da v primeru spremembe lastništva v podjetju KPL koncesijsko pogodbo odpove brez penalov. "To določilo po mojem mnenju ne zdrži pravne presoje in je nezakonito," meni Jan, ki je sicer odvetnik, dodaja pa, da je koncesijsko pogodbo vsak kupec videl in je lahko sam presodil. 

Tudi če določba pravno ne zdrži, pa lahko novemu lastniku povzroči ogromno stroškov in izpad prihodka, saj jo MOL lahko uveljavi in neha plačevati, KPL pa bi se moral obrniti na sodišče, kjer bi na odločitev najbrž čakal več let. 

Milanović je o na vprašanje, ali je res Jankovićev kandidat za nakup in ali sta bila v stikih, odgovoril, da ga je doslej videl le po televiziji. 

KPL | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Brez pregleda v nakup je čudno

Kdo je oddal ponudbo brez skrbnega pregleda, ni jasno. "Da bi kdo oddal zavezujočo ponudbo brez skrbnega pregleda, se včasih zgodi v primeru sovražnega prevzema, sicer pa je zelo nenavadno. Nobeno resno podjetje ne bi oddalo zavezujoče ponudbe brez tega, saj s tem dokaže, da je ravnala skrbno. Je pa res, da so lahko v zavezujoči ponudbi tudi razvezni pogoji, kar pomeni, da ni tako zavezujoča," so nam povedali v enem izmed podjetij, ki se ukvarja z investicijskim svetovanjem, a niso želeli biti imenovani. 

Ker gre za prodajo iz stečajne mase, razveznih pogojev v ponudbi ne sme biti. "Gre za sistem videno kupljeno, vsi so imeli možnost skrbnega pregleda, če ga kdo ni opravil, je to njegova odločitev," pravi Jan.

Ali je bil župan Zoran Janković v stiku s podjetjem MG Mind smo vprašali tudi na Mol, sporočili so nam, da danes odgovorov ne bo.  

Delavci bodo v celoti poplačani

"Upam, da bomo jutri KPL prodali, saj ima zdaj lastnika, ki ne more nič vlagati. Če bo cena dobra, bomo lahko izplačali vse prednostne terjatve (to so plače in prispevki za zaposlene, op. a.), nekaj pa bo ostalo tudi za navadne upnike. Jaz moram kot stečajni upravitelj za čim višjo ceno unovčevati stečajno maso," je dejal Jan in s tem komentiral tudi očitke na račun MG Mind, da ga je Svetovna banka leta 2012 dala na črno listo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • nostradamus 11:46 09.oktober 2015.

    jankovic je slab igralec brez ........ ki mu svetuje iz ozadja bi ze zdavnaj izginil iz naslovnic vsi njegovi projekti uspesni in neuspesni so bazirani na kreditih in kot v mercatorju tudi na mol-u obstajajo podjetja ki uresnicujejo njegove projekte ...prikaži več pa ceprav se na razpis prijavi kako boljse podjetje z veliko boljsimi referencami in morda nizjo ceno le to ne more biti izbrano tako bo kot kaze tudi pri kpl

  • macola 21:47 08.oktober 2015.

    Si v Banjaluki hodu v šolo? Kaj ti pove ta stavek... " je pa Svetovna banka zaradi nedovoljenega dogovarjanja z drugimi ponudniki podjetju onemogočila sklepanje pogodb na projektih, ki jih financira Svetovna banka." ?Ubogi tvoj "opankar"....kako lahko nekateri podvomijo ...prikaži več o njegovi poštenosti, a ne?!

  • gornik 14:14 08.oktober 2015.

    Kriminalci vstopajo na velika vrato v lLjubjano v čast Zokiju in v njegovo pomoč.