Slovenija
16 ogledov

"Kradejo nam čas in denar!"

Ista delovna mesta kot na oglasnih deskah in v prostorih zavoda so po novem obja Žurnal24 main
Brezposelna: Delovna mesta, objavljena na straneh zavoda, sploh niso prosta.

"Potem ko sem dvema delodajalcema poslala prošnji za službo, sem po elektronski pošti dobila enaka odgovora: da je delovno mesto že oddano in da je podjetje pač po zakonu dolžno objaviti prosto delovno mesto ne glede na to, da je bodoči zaposleni že izbran," nam je pisala brezposelna bralka, ki službo išče že od marca (njeno ime hranimo v uredništvu).

1962 prostih delovnih mest je bilo včeraj objavljenih na spletni strani zavoda za zaposlovanje.

Le fiktivno prosta mesta
"Ko sem dobila drugo e-pošto, sem spoznala: očitno je po novem na podjetja precej navala, ker so vsa delovna mesta objavljena na spletu. Prej se je dalo kakšno delovno mesto skriti, ker je bilo objavljeno samo v prostorih zavoda," meni sogovornica. Jezi jo, kot je dejala, da se brezposelnim, ko se prijavljajo na "fiktivno prosta" delovna mesta, "krade čas in denar".

Fascikle zamenjal splet
Na zavodu za zaposlovanje so nam potrdili, da so bila z januarjem za delodajalce res nekoliko spremenjena pravila o objavi prostih delovnih mest.

Zavod delovno mesto na željo delodajalca objavi tako v svojih uradnih prostorih kot na svoji spletni strani, česar prej ni bilo.

"Po starem je bilo tako, da ste lahko dali objavo samo v prostorih zavoda in je bila v fasciklih, kar pa zdaj ni več možno,"
so nam pojasnili.

Kot so povedali na ministrstvu za delo, naj bi objava zagotavljala ustavno pravico do proste izbire zaposlitve in do dostopa do delovnega mesta pod enakimi pogoji.

Po njihovih besedah veljavna ureditev temu določilu sicer ustreza, a bo tudi to vprašanje odprto ob spremembi zakona o delovnih razmerjih, so napovedali. Ocene zavoda, koliko delovnih mest, ki so objavljena, je dejansko prostih, nismo dobili.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ni nujno prek zavoda
Objava. Če podjetje ne želi javne objave prek zavoda za zaposlovanje, mora prosto delovno mesto objaviti v medijih, na svoji spletni strani ali v javno dostopnih poslovnih prostorih.

Izjeme. Pogodba se lahko sklene brez javne objave, če gre za:

  • novo pogodbo med delavcem in delodajalcem zaradi spremenjenih okoliščin;
  • obveznosti delodajalca zaradi štipendiranja;
  • zaposlitev invalida;
  • zaposlitev za določen čas, ki je krajša od treh mesecev ali pri kateri gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca;
  • poslovodne osebe ali prokuriste;
  • zaposlitev družinskih članov delodajalca, ki je fizična oseba;
  • zaposlitev pripravnika ali koga, ki je delo opravljal s krajšim delovnim časom ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.