Slovenija
30 ogledov

Kraj sakralnih predmetov vse manj

Poškodovano razpelo v Trati pri Velesovem Bralka
Problematika kriminalitete zoper umetnine in kulturno dediščino pri nas statistično sicer ne predstavlja velike obremenitve, vendar imajo ti predmeti veliko vlogo pri ohranjanju slovenske in tudi svetovne dediščine.

Kraje sakralnih predmetov, ki jih policija obravnava predvsem kot kulturno dediščino, se obravnava v sklopu premoženjskih kaznivih dejanj, so nam pojasnili, ko smo spraševali o krajah predmetov v lasti Cerkve. Vprašanja nam je porodilo poškodovanje razpela, za kar pa se je izkazalo, da je posledica delovne ali prometne nesreče.

Doma ukradeno, doma najdeno

Ukradeno v Sloveniji se večinoma v Sloveniji tudi najde, vendar največkrat po daljšem času. Preprodajalci namreč šele kasneje, ko javnost "pozabi", ponudijo umetnino v prodajo, še dodajajo na policiji, s katero oškodovana Cerkev sodeluje in implementira njihova navodila o preventivnem vidiku varovanja. Zato "v zadnjem času opažamo manj primerov tovrstnega kriminala", pravijo na tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference.

Škoda najnižja v petih letih

Lani so policisti zabeležili 86 kaznivih dejanj, kjer je bil predmet napada umetniški ali sakralni predmet, kar je za 29 oziroma 19 več kot leta 2010 ali 2009, vendar 25 manj v primerjavi z letom 2008. Po drugi strani pa je ocenjena škoda najmanjša v primerjalni statistiki od leta 2007 naprej, in sicer je znašala dobrih 175 tisoč evrov, medtem ko je bila najvišja pred dvema letoma – več kot dva milijona evrov.

Delež preiskanih kaznivih dejanj te vrste je lani znašal nekaj manj kot 13 odstotkov.

Od enega do osem let ječe

Storilci so najpogosteje priložnostni tatovi, pa tudi posamezniki, ki se vnaprej natančno pripravijo na krajo umetnine. "Slednji so največkrat najeti s strani zbirateljev, da ukradejo določeno umetniško delo," je zapisala tiskovna predstavnica policije Nuška Tavčar. Za kazniva dejanja zoper kulturno dediščino oziroma stvari posebnega kulturnega pomena je zagrožena kazen od enega do osem let zapora, dodaja.

Evidentirajte, popišite, fotografirajte

Pri preiskovanju kriminalistom najbolj otežuje delo dejstvo, da umetnine in predmeti kulturne dediščine niso popisani in fotografirani, zato se pogosto dejansko ne ve, kaj je bilo odtujenega ali kako je bil predmet videti pred poškodovanjem. Poleg tega do tatvin velikokrat pride zaradi neustreznega varovanja, zato lastnikom svetujejo, da imajo svoje umetnine podrobno evidentirane, popisane in fotografirane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.