Slovenija
11482 ogledov

Kraja denarja z brezstičnih kartic

Kraja s POS terminalom youtube
"Video je seveda avtentičen, a ne pove vseh dejstev," opozarjajo v naši največji banki NLB.

"Pri videu je razvidno, da gre za 'nastavljen' prikaz, v praksi pa je to skoraj neizvedljivo in do takšnih zlorab ne prihaja. V Sloveniji do danes še ni bilo takega primera," v NLB komentirajo posnetek, ki se v zadnjih dneh širi po spletu. Na njem nekdo POS-terminal prisloni na hlačni žep moškega in uspešno opravi plačilo. 

"Po spletu kroži veliko opozoril in zgodbic, kaj se je zgodilo na primer v Ljubljani in še kje, a če samo tisto sliko vnesete v Googlov iskalnik fotografij, vam ta ponudi celo goro rezultatov in gre v mnogih primerih za lažne novice," pravijo v NLB, kjer sicer razumejo, da ljudi tovrstne zlorabe skrbijo.

A takšna zloraba je zaradi cele vrste razlogov zelo težko izvedljiva. "Kadar ima oseba dve brezstični kartici v denarnici (niti ni nujno da sta plačilni, lahko gre za kartico za parkiranje ali službeno kartico, ki dela na NFC tehnologiji, za Urbano, Piko ...) ne pride do transakcije, saj POS terminal pridobi podatke o več karticah in ne more izločiti enega. Iz varnostnih razlogov v tem primeru POS terminal transakcije ne izvede," zagotavljajo v NLB.

Poleg tega je treba v POS terminal za vsako transakcijo posebej vtipkati znesek, "čas od takrat, ko vtipkamo znesek, in do takrat, ko nekdo prisloni kartico, je omejen (ne moreš na primer vtipkat zneska in potem 15 minut zatem prisloniti kartice)", izpostavljajo v NLB.

Poleg tega je treba POS terminal prisloniti zelo blizu kartice, kot je razvidno tudi v posnetku. "Ali res ne bi opazili, da nam nekdo prisloni POS na zadnjico?"

Terminala ne moreš kupiti v trgovini, vezan je na račun podjetja

Naslednja težava, ki bi jo imeli zlikovci, je, kje dobiti POS terminal. "Vsaka transakcija na POS terminalu je vezana na račun prodajnega mesta (trgovca), zato je zagotovljena sledljivost denarja, prav tako pa terminala POS ni mogoče kupiti v kar neki trgovini, temveč je vezan na poslovanje, ki ga ima vsako podjetje s svojo banko," opozarjajo v NLB.

Zneske nad 15 evrov je treba še vedno potrditi z vnosom PIN številke, lahko bi pa teoritično neprediprav dvakrat ali trikrat z računa prenesel 14,99 evra (ponoven vnos PIN številke je navadno zahtevan, ko mali zneski dosežejo 50, ponekod pa na primer že ob drugem nakupu). A tudi to ni zelo verjetno, saj je v primeru, ko želi trgovec dvakrat izvesti enako transakcijo, potrebna dodatna potrditev s strani prodajalca. "Zelo težko, da ne bi opazili, da nekdo tipka po dokaj veliki napravi in jo prislanja na nas, medtem ko ta po možnosti še veselo piska," pravijo na NLB.

brezstična kartica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dodajajo, da se lahko vsi, ki jih skrbi, dodatno zavarujejo z SMS-alarmom in ob vsaki transakciji takoj prejmejo sporočilo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • fiston 21:09 27.julij 2018.

    To je bolj teorija. Ne vem kdo se bo šel to, ni računice. Najprej da kupiš terminal, potem je brezstično plačevanje omejeno na 15 evrov, no ravno hitro to tudi ne gre, da nekoga kar najdeš, da mu lahko snameš ...prikaži več denar s kartice. Tako, da če te kmalu dobijo, si na koncu še v minusu. No pa na nek račun se tudi mora prenesti denar..., zdaj če je kdo dovolj pameten da to vse izvede, se ne bo s tem ukvarjal, ampak s čim večjim. No ja mogoče kak, da bi organiziral kako skupino Bolgarov, Romunov...

  • Avatar Leon
    Leon 12:48 27.julij 2018.

    I FEEL LOVA ........tako razumejo poziv za obisk v Slovenijo .

  • kapibara1 12:04 27.julij 2018.

    A se spomnite reveža, ki je NLB dokazal da ima v programu Trojanskega konja? Kako se je zadeva razpletla in kako je revež končal.. ?? Tipično mafijaško..