Slovenija
145 ogledov

Kraja vsak tretji dan

Policija je letos naštela 33 tatvin bakra oziroma barvnih kovin, tatovi pa so bi Žurnal24 main
Baker. Na Gorenjskem letos pogost plen tatov. Kradli na pokopališčih, v cerkvah in vrtcu. V Avstriji dvakrat višja odkupna cena.
           5
evrov za kilogram bakra plačajo v jeseniškem podjetju Steel Cut.

"Tatvine barvnih kovin so v porastu. Letos smo glede tatvin bakra obravnavali dva storilca, ki ju sumimo več kaznivih dejanj," je povedal Leon Keder, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Kranj.

Gorenjski policisti so letos našteli 33 tatvin barvnih kovin, največ, 14, na območju Jesenic. Tarče tatov so bile najpogosteje stanovanjske hiše, baker pa so kradli tudi na pokopališčih, v cerkvah in gostinskih lokalih ter celo v vrtcu. Brez bakrenih žlebov so med drugimi ostale cerkev svetega Marka v Vrbi, ki je kulturni spomenik državnega pomena, župnijska cerkev na Breznici in ena od blejskih cerkva. Župniji Breznica so tatovi povzročili za okoli osem tisoč evrov škode. Denarja za nove žlebove po besedah župnika Cirila Brgleza nimajo.

Brez bakrenih žlebov je sredi februarja ostal tudi Jeseničan Nino, ki je povedal, da so Jeseničani pred časom v večernih urah opazili kombi bele barve, ki se jim je zdel sumljiv. "Najbolj se je kradlo v slabem vremenu – v dežju, snegu in seveda ponoči. Odkar so se cene bakra dvignile, je tega več. 'Švercanje' je za nekatere zelo donosen posel. Pokradejo v Sloveniji, prodajo v Avstriji in Italiji, ter ob tem dobro zaslužijo," je dodal Jeseničan in poudaril, da bi ljudje morali ravnati bolj samozaščitno.

Tri leta po tem, ko je policija izsledila tatove kipa talca v Mostah, zadeva še ni bila obravnavana na sodišču, kar je slabo sporočilo za tatove.
Leopold Pogačar, žirovniški župan

Preverijo le prvič
Žirovniški župan Leopold Pogačar je ob tovrstnih tatvinah opozoril še na počasnost sodišč. "Tri leta po tem, ko je policija izsledila tatove kipa talca v Mostah, zadeva še ni bila obravnavana na sodišču, kar je slabo sporočilo za tatove."

Policisti pa pozivajo k samozaščiti. "Občani lahko s preventivnim ravnanjem precej zmanjšajo priložnost za tatvine bakrenih izdelkov, pozorni naj bodo tudi na zadrževanje sumljivih oseb in vozil, predvsem kombiniranih," je pojasnil Keder. Pogosto oškodovanci sicer prijavijo tatvino, ne podajo pa predloga za pregon, zaradi česar policija nima pooblastil za odkrivanje storilca.

Ukradeni bakreni izdelki se prodajajo na črnem trgu v Sloveniji in tujini, pri čemer je odkupna cena v tujini bistveno višja. V Avstriji naj bi za kilogram bakra dobili od osem do deset evrov, v Sloveniji pa od tri do pet. V jeseniškem podjetju Steel Cut, kjer poleg bakra odkupujejo železo, akumulatorje in drugo, za kilogram bakra plačajo pet evrov, za kilogram železa pa od 16 do 20 centov. Prvič zahtevajo od prodajalca davčno številko in osebni dokument za vpis v register, pozneje ne več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.