Slovenija
22 ogledov

Krajani želijo zagotovila

Približno 2,2 kilometra dolg predor Markovec je vreden 64,5 milijona evrov in na Žurnal24 main
Predor Markovec. V Krajevni skupnosti Žusterna danes predstavitev gradnje.

 

Dvesto delavcev. Gradnja. Predor gradi več kot 200 delavcev, ki delajo (v izmenah) 24 ur na dan, vse dni v tednu. Izkop predorskih cevi bo končan predvidoma jeseni naslednje leto. Graditelj v tej začetni fazi napreduje v povprečju od 1,5 do dva metra na dan na posameznem mestu.

Največ strahov je zaradi morebitnega miniranja, vprašanja, kakšne posledice bi bile na premoženju ljudi in kako je z uveljavljanjem morebitnih odškodnin. Prav tako jih zanima, kako bo potek gradnje vplival na promet in kakšen bo hrup,” je dejal Patrik Peroša, predsednik sveta Krajevne skupnosti (KS) Žusterna. Danes ob 19. uri bodo namreč v prostorih KS na Dolgi rebri 5 organizirali javno predstavitev gradnje predora Markovec.

Investitor in izvajalec
Predstavitve naj bi se udeležili tudi predstavniki Darsa, projektanta DDC in izvajalca gradbenih del Cestnega podjetja Maribor (CPM); predstavniki bodo pojasnili okoliščine gradnje investicije.

Miniranja pri gradnji si ne želimo, saj vemo, da Markovec stoji na krhkih tleh.
Patrik Peroša

Miniranje in rezanje
CPM je vrtanje predora Markovec na izolski strani začelo sredi aprila, pred dnevi pa tudi na koprski. Pri delih na izolski strani bodo kopali z bagrom v kombinaciji z miniranjem, na koprski strani pa bodo uporabili tehnologijo rezanja. KS Žusterna je že med načrtovanjem med drugim dosegla, da je bil odpravljen viadukt pred vzhodnim portalom predora, dosegla je prepoved miniranja pod najbolj kritičnimi področji ter zagotovitev možnosti odškodnin za morebitne poškodbe objektov nad predorom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.