Slovenija
85 ogledov

Kraje hišnih ljubljenčkov tudi v Beli krajini

Zavetišče za potepuške pse iz Sočija. Reuters
Potem ko so večje izginotje psov in mačk pred dnevi najprej zaznali v Pomurju, na podoben primer opozarjajo tudi v belokranjskem društvu za zaščito živali.

Na območju Apaške doline je v zadnjem mesecu izginilo več deset hišnih ljubljenčkov; trupel živali niso našli, domnevajo, da so bile živali ukradene. Slovenske policiste so že pred leti njihovi kolegi iz avstrijske strani meje opozorili, da so bili pri njih na delu tatovi malih živali. Te naj bi prodajali na madžarsko; psi naj bi bili med drugim namenjeni za pasje boje, mačke naj bi prodajali.

Pomurski policisti uradnih prijav glede izginotij sicer niso prijeli, kljub temu pa zbirajo obvestila o primeru.

Izginila tudi breja psička

So pa prijavo o izginuli psički pasme bordec coli, ki je bila za nameček še breja, dobili novomeški policisti. "Lastnica nas je o izginotju obvestila v torek. Poklicala nas je še enkrat in nam povedala informacijo, da naj bi psičko ljudje opazili nekje ob cesti," za zurnal24.si pove Alenka Drenik z novomeške policijske uprave.

Dodaja, da so policisti na vsem območju uprave pozorni na morebitna izginotja živali, saj so se med drugim oglasili tudi pri belokranjskem društvu za zaščito živali, ki lastnike psov, zlasti tistih z rodovnikom, opozarjajo, naj bodo pazljivi na svoje živali.

Izginotje psičke pasme border coli namreč ni osamljeno; izginilo je več psov na območju Črnomlja in Semiča. Med ljudmi krožijo številne zgodbe, predvsem takšne, ki izginotja živali povezujejo s primerom, do katerega je prišlo v Suhi krajini, ko so izginulega psa pasme beagle našli obglavljenega in odrtega. Policijska preiskava v tem primeru sicer še ni zaključena.

Glede na vse napisano so lastniki psov v Beli krajini močno zaskrbljeni, v društvu za zaščito živali jim svetujejo, naj imajo svoje hišne ljubljenčke pod nadzorom, če so sami zdoma, naj bodo živali notri ali pa vsaj privezane v pesjaku. Izpostavljajo še, da če že do izginotja pride, naj tega prijavijo na policijo.

Komentarjev 4
  • marabunta 14:06 13.februar 2015.

    naša zakonodaja je pač tako medla, da dopušča taka dejanja nekaznovana, nikomur ni dejansko mar kaj se dogaja z živalmi, .....žalost !

  • marabunta 14:06 13.februar 2015.

    naša zakonodaja je pač tako medla, da dopušča taka dejanja nekaznovana, nikomur ni dejansko mar kaj se dogaja z živalmi, .....žalost !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:50 13.februar 2015.

    predvsem strožji nadzor. nevem če 1% nepridipravov naleti na koga ki bi jih kaznoval.