Slovenija
16 ogledov

Krajšanje dob deluje, a ne popolno

Najdlje se še vedno čaka pri ortopedskih posegih, zlasti pri operacijah sklepov Žurnal24 main
Na umetno koleno je treba v celjski bolnišnici čakati kar dve leti in pol, v Murski Soboti pa le mesec dni. Ministrstvo še vedno ugotavlja napake v shemi čakalnih dob.

Veliko zdravstvenih organizacij, ki sodelujejo v shemi skrajševanja čakalnih dob, pacientom še vedno ne predlaga obiska drugega izvajalca, pri katerem je čakanje krajše. Vsaj pri enem izvajalcu so čakalne dobe vedno znotraj predpisanih rokov, kar pomeni, da je najdaljša dopustna meja v Sloveniji v skladu s pravilnikom o čakalnih dobah.

Najnovejša anketa ministrstva za zdravje, izvedena prejšnji teden, kaže, da se stanje pri naročanju na specialistične ambulantne storitve, diagnostiko in elektivne preglede iz meseca v mesec izboljšuje. Večina zdravstvenih organizacij tako objavlja čakalne dobe na spletu, anketa ugotavlja tudi primerno prijaznost do pacientov. Vsaj eden od izvajalcev za določeno storitev je tudi ponujal datum za želeno storitev znotraj predvidenega intervala (tri mesece za "hitro" storitev, šest mesecev za "redno" in eno leto za nekatere določene posege).

Ministrstvo pa ostaja tudi v najnovejšem poročilu kritično do nekaterih izvajalcev glede postopkov naročanja po telefonu in svetovanja za ponudnika, pri katerem so vrste najkrajše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.