Slovenija
46 ogledov

Krajši delovnik le do šole

samohranilka mamica otroci Dejan Mijović
Država bo plačevala prispevke tudi rejnikom in skrbnikom.

"Pravico do koriščenja krajšega delovnega časa bomo kvečjemu nekoliko podaljšali in jo vezali na otrokov vstop v šolo." Tako je Ana Vodičar z ministrstva za delo zanikala namige, da naj bi zaradi vsesplošnega varčevanja ukinili možnost koriščenja krajšega delovnega časa (KDČ) zaradi starševstva.

Prispevki od minimalca

Pravico do KDČ lahko koristi eden od staršev do tretjega leta otrokove starosti, v primeru dveh otrok pa do šestega rojstnega dne najmlajšega otroka. Mamica ali očka majhnega otroka mora oddelati najmanj 20 ur na teden, za preostali čas do polnega pa mu država v sorazmernem delu plačuje prispevke od minimalne plače.

Vodičarjeva je sicer potrdila, da na ministrstvu za prihodnje leto res načrtujejo nekaj sprememb tudi pri KDČ. Staršem, ki imajo dva otroka, se pravica do KDČ ne bi več iztekla s šestim letom mlajšega otroka, ampak z njegovim vstopom v šolo. Starši, katerih otrok bi bil denimo rojen aprila, bi bili tako za dobre štiri mesece na boljšem, starši otrok, rojenih konec leta, pa na slabšem, saj bi pravico do KDČ lahko uveljavljali manj časa.

Pravico do KDČ bodo po novem dobili tudi skrbniki in rejniki, ki do zdaj te niso imeli. Z novim zakonom pa bi ministrstvo rado tudi bolj spodbudilo očete, da bi koristili KDČ. Lani je namreč od 16.061 staršev, ki so delali KDČ, bilo le 2.412 moških. "Še razmišljamo, kako bi motivirali očete. Lahko bi se del pravice namenil le njim, lahko bi se jim dalo bonuse," je dejala sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.