Slovenija
23 ogledov

Krajši zmenki s knjigo

V MKL priznavajo, da imajo največji obisk prav popoldne. Poleti bodo izmenjaje p Žurnal24 main
Mestne knjižnice. Poleti jim zaradi dopustov skrajšajo delovni čas. Tudi v letu, ko je Ljubljana prestolnica knjige.
Anketa med bralci

Poletni delovni čas. Lani so v MKL izvedli anketo med bralci. Slabih 40 odstotkov, ki je izpolnilo spletno anketo, se ni strinjalo ali se je le malo strinjalo s poletnim delovnim časom. Dobrih 63 odstotkov, ki je anketo izpolnilo v knjižnici, pa se je s poletnim delovnim časom zelo strinjalo ali strinjalo. Dobra tretjina obojih knjižnico obiskuje popoldne, med 17. in 20. uro. Več kot polovici bralcev sicer ustreza izmenični delovni čas.

"Delovni čas se začne v ponedeljek ob 13. uri in konča v petek ob 14. uri, vmes pa je knjižnica odprta le šest ur na dan. Seveda imajo knjižničarji v tem času dva meseca brez delovnih sobot," je bila zgrožena bralka zaradi poletnega delovnega časa mestnih knjižnic. Dodala je, da je ironično, da je ob tem Ljubljana prestolnica knjige.

Ne samo, da so v tujini javne knjižnice odprte ne le cele dneve, ampak tudi vse konce tedna, pa je bila do krajšanja delovnega časa kritična Ženja Leiler, odgovorna urednica kulturnega štirinajstdnevnika Pogledi. "O tem bi morali razmisliti tudi ljubljanske knjižnice," je dodala.

Le malo bolje kot lani
Uroš Grilc, načelnik oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana, pa je povedal, da so s problemom delovnega časa Mestne knjižnice Ljubljana (MKL) poleti ukvarjali že lani. Dodal je, da so na to direktorico že opozorili in dosegli, da bo delovni čas, predvsem največjih petih enot ostal čim bolj prilagojen potrebam bralcev. "V tem smislu je letos nekaj izboljšanj, saj je na primer čas osrednje enote Knjižnice Otona Župančiča nespremenjen, razen ob petkih, ko je odprta do 14. ure namesto do 20.," je pojasnil Grilc. Sicer na občini menijo, da je poletni delovni čas ustrezen.

Manj petkov in manj sobot
Med letom je v soboto odprtih devet od 35 enot MKL, poleti le šest, prav tako jih namesto 25 le 11 dela v petek popoldne. Tudi sicer imajo knjižnice poleti precej bolj razdrobljen delovni čas.

"Z uvedbo poletnega urnika odprtosti tako primerno zmanjšujemo stroške poslovanja, ob tem pa smo prepričani, da uporabnikom še vedno ponujamo popolnoma ustrezno storitev – samo urnik odprtosti si morajo prebrati," je povedala direktorica MKL Jelka Gazvoda.

V MKL žal nobena od knjižnic ne bo mogla biti odprta zvečer in v soboto, ker nimamo sredstev za zaposlitev dodatnih ljudi.
Jelka Gazvoda, direktorica MKL

 

Knjižnice imajo krajši odpiralni čas, ker je veliko njihovih zaposlenih na dopustu, pojasnjuje, za dodatne zaposlitve pa nimajo denarja. V MKL pričakujejo, da zaposleni večji del dopustov izrabijo poleti, ko je obisk knjižnic zmanjšan, in tako omogočijo normalno poslovanje med letom.

Manca Košir, promotorka branja, je dejala, da ji je žal sprememb v delovnem času, ob tem pa opozorila, da bi lahko organizacijske težave rešili s prostovoljci, upokojenci ali študenti bibliotekarstva, ki bi nadomeščali zaposlene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.