Slovenija
8 ogledov

Krajših vinjet (še) ni v načrtu

V Slovenijo so prispele še polletne vinjete. Žurnal24 main
Vinjete bi se lahko po enem od scenarijev Darsa podražile za več kot dvakrat.

"Slovenski vinjetni sistem cestninjenja ni diskriminatoren," je zapisano v odgovoru na uradni opomin iz Bruslja, ki ga mora potrditi še vlada. Na ministrstvu za promet dodajajo, da je zato preuranjeno govoriti o špekulacijah, kaj se bo zgodilo, če bo EU še naprej pritiskala z uvedbo krajših vinjet.

Na Darsu pojasnjujejo, da je možnih več scenarijev. Po enem izmed njih bi se izpad prihodkov (ti naj bi bili manjši za petino), ki bi nastal zaradi uvedbe sedemdnevnih vinjet, nadomestil s podražitvijo letnih in polletnih. Cena najkrajše vinjete bi po enem izmed scenarijev znašala najmanj okoli 20 evrov, kar bi povzročilo podražitev polletne vinjete z zdajšnjih 35 evrov na vsaj 70, letne pa s 55 na vsaj 110 evrov.

"A to verjetno ne bo letos, tako da cene ostajajo nespremenjene," pravi Marjan Koler z Darsa. Dodaja, da poleg dviga cen vinjet za pokrivanje dolga Darsa obstajajo še druge možnosti, kot so povrnitev namenskih sredstev, zamik plačila posojil v prihodnost ali prenos dela dolga v proračun. Sicer pa bo Dars z novembrom podražil tovorni promet za desetino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.