Slovenija
16 ogledov

Kraljica je že na Slovaškem

Za kraljičino varnost na Slovaškem skrbi okoli 600 policistov. Žurnal24 main
Elizabeta II. bo na Slovaškem med drugim obiskala Visoke Tatre in simbolično začela prijateljsko tekmo v hokeju na ledu med slovaško in britansko ekipo.
 

Türk zadovoljen z obiskom

Slovenski predsednik Danilo Türk je s potekom državniškega obiska zadovoljen. " S tem obiskom smo vsi lahko zelo zadovoljni," je dejal in pohvalil tudi sprejem med ljudmi, ki ga je doživela kraljica. " To je dalo poseben čar in posebno noto obisku v celoti," je poudaril Türk.

Predsednik je izrecno pohvalil protokolarno izvedbo obiska kraljice. Državni protokol je po njegovih besedah "izpeljal vse dejavnosti brezhibno", to pa naj bi dokazovali tudi komentarji britanskega tiska, da je bil protokol " tako perfekten, da se to redko dogaja". " Opažena je bila strogost in natančnost protokola pri nas," je še povedal in izrazil zadovoljstvo, da se protokolu pripisuje velik pomen.

O očitkih glede seznama povabljencev na torkovo svečano večerjo na gradu Brdo je dejal, da so strogo upoštevali protokol.

Britanska kraljica Elizabeta II. je skupaj s soprogom, princem Filipom, že prispela na Slovaško, kamor je pripotovala iz Slovenije. Tako kot v naši državi se bo kraljica tudi na Slovaškem mudila na prvem obisku. Njen obisk je v prvi vrsti osredotočen na partnerstvo med Slovaško in Veliko Britanijo, še posebej na socialnem področju in pri varstvu okolja, ter pomeni potrditev dobrih odnosov med državama.

Vrhunec njenega prvega večera na Slovaškem bo uradna večerja, ki jo bosta v čast kraljici gostila slovaški predsednik Ivan Gašparovič in njegova soproga Silvia. V petek bo kraljica obiskala Visoke Tatre na zahodu države, obisk pa končala v ledeni dvorani v kraju Poprad, kjer bo simbolično začela prijateljsko tekmo v hokeju na ledu med ekipo Poprada in ekipo iz britanskega Gilforda.

Slovaki v pričakovanju
Dan pred obiskom britanske kraljice na Slovaškem je po poročanju številnih slovaških časnikov velo vznemirjenje pred njenim prihodom. "Obisk britanske kraljice Elizabete II. je eden od največjih diplomatskih dogodkov v sodobni slovaški zgodovini," je zapisal dnevnik Sme in dodal, da je tega mogoče primerjati samo še z obiski ameriškega predsednika Georgea Busha, ruskega predsednika Vladimirja Putina in papeža Janeza Pavla II.

Slovo od Slovenije
Kraljica se je od Slovenije poslovila okoli 11. ure. K letalu, s katerim je skupaj s spremstvom odletela proti Slovaški, jo je z vojaškimi častmi pospremil gostitelj, predsednik republike Danilo Türk , kraljica pa je v slovo Sloveniji z nasmehom na obrazu skupaj z vojvodo Edinburškim tudi pomahala.

Elizabeta se je od Slovenije poslovila v obleki nežno roza barve. © BOBO

 
Britanska monarhinja je za zadnji dan državniškega obiska izbrala plašč in klobuček nežno roza barve, bele rokavice ter črno torbico in čevlje. Čeprav je bilo na Brniku ob njenem odhodu vreme hladno in je rahlo deževalo, je kraljica odšla dobro razpoložena.


Pester program

Po sprejemu z vojaškimi častmi in pogovorih na Brdu pri Kranju je Elizabeta II. v torek v ljubljanskem Grand hotelu Union spremljala otroško glasbeno predstavo Džungel Jangle, njen soprog pa si je ogledal delavnico Igra o mestu prihodnosti.

Zvečer se je spet na Brdu pri Kranju udeležila slovesne večerje, ki jo je njenemu obisku na čast priredil predsednik Türk. Včeraj je kraljevi par obiskal Kobilarno Lipica, kjer si je ogledal vzrejo konj in predstavo, gostitelji pa so ji ob tem simbolično podarili lipicanca.

Po kosilu na Ljubljanskem gradu sta si kraljica in vojvoda popoldne ogledala še središče prestolnice, kjer ju je sprejela navdušena množica ljudi. Uradni program obiska sta gosta sklenila v Slovenski filharmoniji, kjer sta se udeležila podelitve zlatih mednarodnih priznanj za mlade MEPI, katerih ustanovitelj je prav princ Filip.

Brez spora ni šlo
Kraljičin obisk, ki je na zunaj sicer potekal brezhibno, ni minil brez notranjih razprtij v vrhu slovenske politike. Premier v odhajanju Janez Janša je namreč protokol predsednika države obtožil, da je na torkovo večerjo vabil ljudi, ki si tega niso zaslužili, medtem ko sta bila od vladne ekipe vabljena zgolj premier in zunanji minister Dimitrij Rupel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.