Slovenija
29 ogledov

Kraljica mortadela se vrača

Nekdanji zaposleni, ki so se včeraj po nekaj mesecih vrnili na delo, so bili v i Žurnal24 main
Kraljica mortadela se vrača na trgovske police. V kromberškem obratu Mipa so znova zagnali stroje in delajo po "starem" receptu. Včeraj je bilo na delu le 25 ljudi.

V Mipovem obratu v Kromberku so poskusno zagnali proizvodnjo. Kot je povedal Igor Kolar, direktor proizvodnje v Panviti, ki je najela Mipove obrate, so že izdelali prvi toni mortadele, ki so jo napolnili in poslali v toplotno obdelavo.

"Pogovori s trgovci so bili relativno uspešni, saj so pokazali zanimanje za vrnitev Mipovih izdelkov na trgovske police. S tremi največjimi trgovskimi verigami smo se dogovorili, da se do konca meseca oziroma v začetku novembra Mipovi izdelki vrnejo v prodajalne," je povedal član uprave Panvita Igor Banič.

Kmalu še pršut
"Če bo vse v redu, jutri startamo z naslednjo količino," je rekel in dodal, da bodo še ta teden začeli tudi proizvodnjo kuhanega in pečenega pršuta. "Mortadela šampion bo pri trgovcih v skladiščih že konec tega tedna, zato računamo, da bo na policah trgovin v začetku prihodnjega tedna,"  je še dejal Kolar.

 

Mipova znamka

Na podlagi licenčne pogodbe, sklenjene s stečajnim upraviteljem, bo Panvita izdelke prodajala pod Mipovo blagovno znamko. Zaposleni prejemajo navodila, kako mešati surovine, da bodo izdelki takšni, kot so bili.

Zaposlitev v oživljeni proizvodnji je dobilo 51 ljudi. "Danes jih je na delu 25, vsak dan pa se jim bo pridružil še kakšen, saj trenutno opravljamo zdravniške preglede," je pojasnil.

Mešani občutki
Občutki prvih, ki so se po stečaju Mipa vrnili v proizvodnjo, so bili včeraj mešani. "Saj je v redu, samo plačila ni oziroma je slabo: tri evre na uro. Bomo videli, kaj bo," je včeraj po delu povedal Marjan Kompara iz Ajdovščine, ki je bil v Mipu zaposlen 33 let, in pojasnil, da je plačilo pol manjše kot pred stečajem.

Klavdij Peršolja, ki je v Mipu pustil 22 let, pa je dejal: "Zadeve se premikajo na bolje, po prvem dnevu pa je še težko kaj reči. Če bo tudi kaj denarja, bomo delali, sicer bomo iskali drugje."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.