Slovenija
8 ogledov

Kraljica pogledala konju v zobe

Kanizo se ni pomiril niti po treh krogih priboljškov, piše Times. Kraljice pa mu Žurnal24 main
Britanski mediji so drugemu dnevu kraljičinega obiska v Sloveniji namenili precej pozornosti. V ospredju je bilo darilo v podobi lipicanca.

Daily Telegraph izpostavlja, da si je kraljica v Lipici ogledala "živali v akciji" in da so jezdeci na osmih snežno belih elegantnih konjih "paradirali v jahalnici, izvajali piruete in plesali za kraljico". Kraljici so nato podarili 16-letnega žrebca Kaniza, enega izmed 9000 lipicancev na svetu. Toda Kanizo je bil vidno vznemirjen zaradi nove slave; glasno je rezgetal in se, ko se je kraljica približala, postavil celo na zadnje noge, še piše časnik.

The Times darilo opisuje takole: "Ima štiri noge, poskakuje v ritmu glasbe in je celo po standardih za bele žrebce neverjetno čedna žival." Novinar časnika dodaja, da s strani slovenskih gostiteljev ni bilo primernejšega darila za britansko kraljico kot pa eden izmed njihovih slavnih lipicancev.

Times poudarja, da se ponosni Kanizo, nekdanji slovenski prvak, ni ustrašil ničesar, ko so ga pripeljali iz hleva, niti kraljice ne. Glasno je rezgetal, tako da ga je njegov skrbnik – očitno zaskrbljen, da ne bi povzročil diplomatskega incidenta – hitel miriti s priboljški. Šele po tretjem krogu teh priboljškov se je žrebec dovolj pomiril, da so ga lahko predstavili kraljici, navaja časnik.

Kanizo je ni mogel prestrašiti
Toda Kanizo se je kmalu naveličal – očitno si je želel še kakega priboljška ali pa česa drugega
in se je dramatično v slogu lipicancev postavil na zadnje noge ravno v trenutku, ko je šla kraljica mimo. To bi bil lahko grozljiv trenutek, vendar pa je potrebnega še kaj več kot vznemirjen konj, da bi se kraljica zmedla, je zapisal Times. Dodal je sicer še, da bo konj na kraljičino zahtevo ostal v Sloveniji. "Glede na njegov značaj to verjetno niti ni tako slaba zamisel," je piše v britanskem časniku.

Predstava z lipicanci je navdušila visoke britanske goste. © BOBO

 
Tabloid The Sun je glede darila zapisal, da je kraljica Elizabeta II. podarjenemu konju pogledala v zobe. Odločila se je, da lipicanca ne bo vzela domov. Po njenem mnenju bi bilo "bolj humano", če 16-letni Kanizo ostane v svoji kobilarni.

BBC poleg zgodbe iz Lipice navaja tudi, da je britansko kraljico po vrnitvi v Ljubljano pozdravila navdušena množica več tisoč Slovencev. Kraljevi par je prečkal Tromostovje, ki ga BBC opiše kot most čez Ljubljanico v beneškem slogu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.