Slovenija
40 ogledov

Kraljico dokončno prepričali lipicanci

Kraljica bo spala v hotelu Union, po kosilu na ljubljanskem gradu se bo z vzpenj Žurnal24 main
Kraljica bo Slovenijo obiskala med 21. in 23. oktobrom. Za darilo bo verjetno dobila žrebca, za njen obisk pa so zaslužni dosedanji slovenski veleposlaniki ter britanski veleposlanik v Ljubljani.

 
 

Obisk kraljice je potrdilo vsem Slovencem za uspešen razvoj. Gre tudi za sporočilo regiji, da je Slovenija model, vreden posnemanja.

Iztok Mirošič, slovenski veleposlanik v Londonu

 
Majhna uspešna država, ki je zgled za regijo, povrhu pa ima še lepe konje. Tako bi lahko povzeli razloge, ki so pripeljali do prvega obiska angleške kraljice Elizabete II. v Sloveniji. Zadnjič je bila v bližini – na Brionih – leta 1972, ko jo je po kraljevsko gostil tedanji jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito.

Potrditev uspeha
“Kraljičin obisk dokazuje, da je Slovenija normalna stabilna država, prijateljica Združenega kraljestva,” ocenjuje predsednik društva slovensko-britanskega prijateljstva Keith Miles. Poudarja, da gre za zelo priljubljenega in najizkušenejšega šefa države na svetu, ki je spoznal svetovne voditelje od Churchilla do Busha in Putina.

 
 

Kraljica prihaja zaradi velikih naporov vseh dozdajšnjih slovenskih veleposlanikov ter britanskega veleposlanika Simmonsa v Ljubljani. Vplival je tudi obisk premierja Janše.

Keith Miles

 
Paul Townend, ki je v angleščino prevedel knjigi Janeza Drnovška, poudarja, da je kraljica zelo spoštovana in svetovno znana osebnost ter da ima njen obisk zagotovo večji pomen od obiska premierja Browna. “Britanija ima dolgo zgodovino, kraljica je simbol tradicionalnih vrednot za veliko ljudi, ampak ne vem, koliko to velja za mlajšo populacijo,” še dodaja. “ Kraljici sem večkrat predstavil uspešno pot Slovenije, govorila sva o našem predsedovanju EU, potem ko sva si ogledala nastop dunajske jahalne šole, sem ji poslal monografijo Lipicanci Joca Žnidaršiča, ki jo je zelo zanimala,” pa razkrije slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Mirošič.

Za darilo verjetno žrebec
Kraljica je zelo navezana na konje, nanje se spozna in jih ima zelo rada. V lasti ima več kot sto grl. Kraljici bodo zato simbolično podarili lipicanskega žrebca, ime je še skrivnost, je povedal Klavdij Čehovin, direktor marketinga Kobilarne Lipica. Pokazali ji bodo tudi Muzej kočij, otroci s Krasa so zanjo izdelali različne umetniške predmete, videla pa bo tudi predstavo klasične šole jahanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.