Slovenija
11 ogledov

Kranj izstopa iz Cera

Količina mešanih odpadkov v Kranju se je zadnje leto prepolovila, količina biolo Žurnal24 main
Odpadki. Največja gorenjska občina zapušča regijski konzorcij za vzpostavitev enotnega sistema ravnanja z odpadki.
           1996.
leta je Mestna občina Kranj podpisala konzorcialno pogodbo in vstopila v Cero.

Premislili so si. Kranj namerava izstopiti iz konzorcija Cero. Predlog občinske uprave bo na seji prihodnjo sredo obravnaval mestni svet, vodilna v konzorciju pa tako dokončno odstopa od namere, da bi politiko odlaganja odpadkov krojila skupaj z drugimi gorenjskimi občinami. Prav tako je jasno, da ne bo gradila centra za ravnanje z odpadki.

Ekonomsko neupravičeno
"Vlaganja v gradnjo velikih objektov za obdelavo odpadkov so ekonomsko neupravičena," ugotavljajo pri kranjski mestni upravi. 
Še posebno se opirajo na spodbudne rezultate ločevanja in dejstvo, da je mešanih odpadkov vse manj. "Rezultati kažejo, da občina Kranj že presega okoljske cilje ločenega zbiranja za Gorenjsko," dodajajo.

Mestna občina Kranj je prevzem, obdelavo in odstranjevanje odpadkov do konca prihodnjega leta sicer zaupala pogodbeniku, dolgoročno pa namerava na tem področju podeliti koncesijo. Pričakuje tudi, da bo v prihodnosti centrov za ravnanje z odpadki v Sloveniji dovolj in da bodo cene 
odlaganja še naprej padale.

Kako naprej
Podžupan Bojan Homan pravi, da so z odločitvijo že seznanili sosednje občine, zapletov pa ne pričakuje. Njegov predhodnik na tem področju Stane Štraus pravi, da ima lahko odločitev o izstopu iz Cera tako pozitivne kot negativne posledice. "Občina se bo lahko lažje in hitreje prilagajala ter odločala o politiki ravnanja z odpadki, odhaja pa iz regijske povezave, v kateri naj bi imela ključno vlogo," razlaga.

Enoten nastop cenejši
Podobno meni tržiški župan Borut Sajovic. Ker je bil Kranj do zdaj v Ceru vodilna občina, ga namera o izstopu preseneča. Tudi sam sicer ugotavlja, da se količine mešanih odpadkov, posledično pa tudi potreba po velikih centrih vztrajno zmanjšujejo, toda namero Kranjčanov o izstopu iz Cera vseeno obžaluje. "Če bi gorenjske občine nastopale enotno, bi bilo odlaganje za vse cenejše," pravi. Smiselno se mu zdi tudi, da bi imela Gorenjska vsaj sortirnico. "To, da zdaj vozimo odpadke v predelavo na 
Lenart, je absurdno," meni.

Cero bo ostal
Jeseniški župan Tom Mencinger je prepričan, da odločitev Kranjčanov na njegovo občino ne bo imela vpliva, ne pričakuje pa niti pretresov v Ceru. "Cero bo v manjši obliki ostal. Prepričan sem, da preostale občine ne razmišljajo tako kot kranjska," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.